Проведення нового Майдану підтримують лише 5% українців, – опитування

 

Лише близько 5% громадян України підтримують проведення нового Майдану. Водночас тільки 8% готові терпіти матеріальні труднощі скільки завгодно часу, якщо реформи приведуть до успіху країни.
Про це свідчать результати найсвіжішого опитування, проведеного Центром Разумкова.

Більшість українців – 73,4% – вважають, що ситуація в країні розвивається у неправильному напрямі, і лише 11,6% респондентів – що у правильному.

Це другий найгірший показник, починаючи з квітня 2004 року. Більше незадоволених і менше задоволених було тільки у жовтні 2009 року, коли “неправильним” розвиток подій вважали 81,1% опитаних, а “правильним” – 6,9%.
А найкращим співвідношення цих показників було у червні 2005 року (до першого великого скандалу в стані “помаранчевої” влади), коли 42,6% вважали, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі, і 30,6% – що в неправильному.

При цьому 19,1% опитаних вірять у те, що Україна здатна подолати наявні проблеми й труднощі протягом найближчих кількох років. Іще 45,4% сподіваються на те, що проблеми буде подолано, хоча й у більш віддаленій перспективі. А 23,4% опитаних узагалі не вірять у те, що Україна будь-коли зможе подолати свої негаразди.

Цікаво, що лише (аж?) 5,8% громадян прогнозують завершення економічної кризи й початок економічного зростання уже в 2016 році.
Натомість 23,5% песимістів очікують у поточному році повного колапсу економіки – з масовим закриттям виробництв та безробіттям, неможливістю сплачувати за боргами (дефолт), різким знеціненням гривні тощо.
Решта респондентів або не очікують у 2016-му якихось різких змін на краще чи на гірше, або не визначилися з відповіддю на це запитання.

На запитання, чи згодні вони терпіти певні матеріальні труднощі, до яких може призвести здійснення реформ, лише 8% відповіли, що “готові терпіти скільки треба, якщо це справді приведе до успіху країни”. Рік тому, в березні 2015-го, таку відповідь дали 12,7% опитаних.

29,2% готові потерпіти “якийсь час, але не більше року”, 24,3% – не готові взагалі, бо не вірять в успішність реформ, а 32% – не готові через те, що їхнє матеріальне становище вже й зараз нестерпне.

Серед шляхів подолання нинішньої політичної кризи 29,3% підтримали б повне перезавантаження влади – дострокові вибори Верховної Ради, президента, формування нового Кабінету Міністрів.

24,6% виступають за початок переговорів між фракціями коаліції за участю президента та уряду, з метою досягнення компромісу щодо складу Кабміну й кандидатури прем’єр-міністра.
Ще 7,7% вважають, що у ВР має бути сформована нова коаліція, за участі фракцій БПП та “Народний фронт” із залученнями депутатів з груп “Відродження”, “Воля народу” й позафракційних. Стільки ж громадян (7,7%) обрали варіант “розпад коаліції, достроковий розпуск парламенту і призначення позачергових виборів до Верховної Ради”.

І лише 5,3% підтримують новий Майдан та революційну зміну влади в центрі й на місцях.

Ініціативу розпуску Верховної Ради та проведення позачергових виборів загалом підтримали 52,4% респондентів, не підтримали – 31,5%.
Водночас на запитання, чи доцільно проводити дострокові парламентські вибори в умовах збройного конфлікту з Росією?, позитивно відповіли помітно менше – 39% респондентів, а негативно – 42,6%.

Більше половини (58,7%) опитаних позитивно поставилися до пропозиції заборонити брати участь у наступних позачергових виборах депутатам нинішнього скликання ВР. Не підтримують таку пропозицію 21,2%.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 24 лютого 2016 року. Було опитано 2021 респондента віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Читайте також:
Якби вибори відбулися зараз, президентом стала б Тимошенко, – рейтинги КМІС

Понад 43% українців хочуть перевиборів парламенту.
Лідери симпатій – “Батьківщина”, “Опоблок”, БПП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна