Найєм: Скандали в Нацполіції не повинні вбивати оптимізм

 

Мустафа Найєм
народний депутат від Блоку Петра Порошенка, куратор нової поліції

(FB)

Останніми днями розкрилося одразу кілька скандалів у Національній поліції України. Спочатку на хабарі в 11 тис. дол. був затриманий командир роти патрульної поліції.
Потім звільнений, а сьогодні вже й затриманий за обвинуваченням у державній зраді голова управління поліції у Вінниці Антон Шевцов.
Окрім того, якщо ви стежите за стрічкою, регулярно з’являються новини про дрібніші правопорушення, хабарі тощо.

Усе це неприємні новини. Вони злять, бісять і доводять до відчаю. Але вони не повинні вбивати оптимізм.

Річ у тому, що всі ці новини так або інакше ставали надбанням громадськості завдяки самим поліцейським. І якщо раніше про це писали активісти, журналісти й ситуативно конкуруючі відомства, зараз найчастіше це заслуга Департаменту внутрішньої безпеки самої поліції.

Ті, хто хоч трохи знайомі з цією системою, розуміють, який це сюрреалізм – що в надрах цієї машини нарешті з’явилися і – що важливо – вижили й об’єдналися люди зі стрижнем, здатні відрізняти свою кишеню від державної, дружбу від закону, а проступок від злочину.

Ми можемо впровадити зміни в будь-яку структуру – починаючи від санепідемстанції та закінчуючи прокуратурою і судами, назвати це якою завгодно реформою, але по-справжньому це все запрацює, якщо ці системи зможуть виростити такі контролюючі органи всередині самих себе.

Тому я, правда, дуже вірю в нашу поліцію. Часом зціпивши зуби, з розчаруванням і злістю, але вірю. Вона не ідеальна, але вона перша. І плювати, що це звучить пафосно, це щиро. У країні з’явилася хоча б одна структура, в якій кругова порука не завжди перемагає здоровий глузд і законність.

Читайте також:
На Дніпропетровщині викрили високопосадових поліціянтів, які “кришували” наркобізнес

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна