Брюссель: Україна зробила потрібні кроки для безвізового режиму. Фінальне рішення – 10 червня

 

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Єврокомісія у квітні готова внести пропозицію щодо візової лібералізації з Україною.
Як передає УНІАН, про це Юнкер сказав на спільній прес-конференції з президентом Європейської Ради Дональдом Туском та президентом України Петром Порошенком у Брюсселі.

За словами Юнкера, Євросоюз та Україна поділяють інтерес у полегшенні можливості подорожей для громадян з обох сторін.

“Україна впродовж останніх днів та годин здійснила величезні реформи, в основному такі, як внесення змін до закону про електронне декларування, призначення членів Національного агентства з питань запобігання корупції…” – визнав Жан-Клод Юнкер.

“Ці кроки, які здійснила Україна, дозволять нам як Європейській комісії зробити пропозицію щодо візової лібералізації у квітні“, – сказав президент ЄК.

Президент Європейської ради Дональд Туск у свою чергу також відзначив, що Україна виконала необхідні кроки для візової лібералізації, повідомляє “Європейська правда“.

“Слідом за позитивним висновком Єврокомісії, який був оприлюднений у грудні, Україна зробила ключові кроки у виконанні своїх зобов’язань. Я вірю, що скоро буде можливо зробити наступні кроки для фіналізації цього процесу”, – сказав Туск.

Президент Євроради додав, що сподівається на швидке вирішення політичної кризи в Україні, “що дозволить продовжити реформи, яких очікують українці”.

Нагадаємо, згідно з процедурами Євросоюзу, заявка Єврокомісії, яка має бути зроблена в квітні, надалі має пройти процедуру узгодження – і між країнами-членами Євросоюзу, і на рівні Європарламенту. Процедура проходження безвізової заявки в органах ЄС забирає не менше місяця.
За стандартами ЄС, якщо немає надзвичайних обставин, рішення про скасування віз в Євросоюзі затверджує Рада ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки. Цей орган збирається на засідання лише раз на квартал. Минуле його засідання відбулося 10-11 березня. Наступне – заплановане на 9-10 червня.
Таким чином, фінальне рішення ЄС щодо скасування короткострокових віз для України слід очікувати до 9-10 червня.

Як повідомлялося, голосування Ради Євросоюзу щодо скасування короткострокових віз для українців буде здійснюватися за принципом “кваліфікованої більшості”.
Це означає, що безвізовий режим для України неможливо буде ветувати через спротив однієї, двох чи трьох країн ЄС.

Читайте також:
Єврокомісія знову об’єднає Україну й Грузію у “безвізовий пакет” у квітні, – ЗМІ

Безвізовий режим із ЄС буде запроваджено не пізніше початку 2017-го – посол Польщі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна