Другий “супервівторок” у США: Клінтон і Трамп тріумфують і наближаються до висунення в президенти

 

Другий “супервівторок” у США зміцнив позиції демократки Гілларі Клінтон та республіканця Дональда Трампа в партійній боротьбі з їхніми конкурентами за право висуватися на посаду президента США.
На цей раз первинні партійні вибори відбувалися в штатах Флорида, Огайо, Іллінойс та Північна Кароліна, повідомляє “Голос Америки”.

Представниця Демократичної партії Гілларі Клінтон здобула тріумфальну перемогу над своїм головним суперником, сенатором Берні Сандерсом, за результатами праймеріз у Флориді, Огайо, Іллінойсі та Північній Кароліні. Це значно підвищило її шанси стати першою жінкою в історії США, висунутою в президенти від однієї з двох провідних партій.

Здобувши більше впевненості в міцності своєї позиції, Клінтон уже розпочала заочну дискусію зі своїм імовірним суперником від Республіканської партії. Зокрема, вщент розкритикувала позицію Трампа з імміграційних питань.

“Наш головнокомандувач повинен уміти захищати нашу країну, а не ставити її в незручне становище”, – заявила екс-держсекретар Сполучених Штатів, наголосивши, що Трамп “пропонує небезпечний шлях” для США.

Скандальний мільярдер тим часом іще на крок наблизився до висування в президенти від Республіканської партії, хоч і програв праймеріз в Огайо губернаторові цього штату Джону Кейсику.
Зате Дональд Трамп упевнено переміг у штаті Флорида (45,8%) й таким чином викинув із гонки за право балотуватися від партії одного зі своїх головних конкурентів – сенатора Марко Рубіо, який здобув лише 27% голосів.
Поразка в рідному штаті стала надто болісною для Рубіо, який відтак зняв свою кандидатуру й завершив кампанію.Таким чином, у республіканців залишилося три потенційні кандидати в президенти: Трамп, Кейсик і техаський сенатор Тед Круз.
Круз іде на рівних із Трампом у Міссурі, але в Північній Кароліні й Іллінойсі перемогу також здобув мільярдер.

Таким чином, за підсумками попередніх виборів Трамп – наразі єдиний республіканський кандидат, який має реальні шанси отримати необхідну для висунення в президенти більшість (1237 голосів) на з’їзді Республіканської партії в липні.

Хоча його поразка в Огайо трохи надихнула тих республіканців, яких перспектива висунення одіозного магната від партії жахає. Вони сподіваються, що Трампа вдасться зупинити під час боротьби кандидатів уже на самому з’їзді.

Тим часом американські оглядачі зазначають, що Дональд Трамп має бізнес-інтереси в Росії. І, як пише у виданні BloombergView політичний аналітик Джош Рогін, політична позиція Трампа щодо Росії може бути пов’язана з його бажанням отримати сприяння своїм бізнес-проектам з боку офіційної Москви.

“Трамп рідко говорить про те, як він десятиріччями намагався побудувати бізнес спочатку в СРСР, а потім у Росії. Хороші відносини між Вашингтоном та Москвою потенційно можуть обернутись прибутками для бізнес-конгломерату Трампа Trump Organization”, – пише Рогін.

Сам Трамп в інтерв’ю американському виданню The Real Estate Weekly 2013 року заявив, що його приваблює російський ринок нерухомості. “У мене прекрасні взаємини з багатьма росіянами, і я був у кімнаті з майже всіма олігархами”, – не приховував республіканець.

“Доки Трамп не став кандидатом у президенти, його жага стати популярним у Росії викликала менше занепокоєння. Тепер це вже конфлікт інтересів. Щонайменше можна говорити про порушення: позиції кандидата щодо закордонної політики дуже зручно вибудувані довкола його бізнес-інтересів. Але те, що добре для Trump Organization, не обов’язково є благом для США”, – наголошується у статті.

Як писала Новинарня, під час першого “супервівторка”, 1 березня, Дональд Трамп і Гілларі Клінтон також упевнено перемогли своїх конкурентів.

У первинних виборах серед демократів Клінтон тоді здобула перемогу в штатах Алабама, Арканзас, Джорджія, Массачусетс, Теннессі, Техас та Вірджинія, а її суперник Сандерс – у Колорадо, Міннесоті, Оклахомі й Вермонті.
Серед республіканців лідирував Трамп, який переміг в Алабамі, Арканзасі, Джорджії, Массачусетсі, Теннессі, Вермонті й Вірджинії. Рубіо тоді взяв гору в Міннесоті, а Круз – у штатах Техас і Оклахома.

Вибори президента США відбудуться в листопаді 2016 року. Чинний глава держави, представник Демократичної партії Барак Обама, який завершує другий термін на цій посаді, балотуватися на цих виборах не має права.

Читайте також:
Скандальний мідьярдер Трамп став фаворитом республіканців
перед виборами у “супервівторок”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.