Детективи НАБУ провели обшук в екс-регіонала Онищенка у справі афер “Укргазвидобування”

 

Сьогодні, 16 березня, детективи Національного антикорупційного бюро України провели низку обшуків у Києві та Київській області, зокрема, в офісах фірм, діяльність яких пов’язують зі злочинними схемах реалізації природного газу. Про це повідомила прес-служба НАБУ.
Одним із місць обшуків став офіс народного депутата-бізнесмена Олександра Онищенка – колишнього “регіонала”, який зараз входить до групи “Воля народу”.

За інформацією Бюро, підставою для проведення обшуків була відповідна судова ухвала.
Обшуки було проведено у межах досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем при реалізації природного газу, видобутого в рамках спільної діяльності з ПАТ “Укргазвидобування”.

“Згідно з відомостями, внесеними до Єдиного реєстру досудових розслідувань, газ було реалізовано за цінами, нижчими від ринкових, внаслідок чого державним інтересам було заподіяно суттєвої шкоди. За оцінками детективів НАБУ, йдеться про суму понад 1 млрд. грн.”, – інформує сайт НАБУ.

Під час обшуку в одному з офісів було виявлено табличку, яка вказує, що в ньому начебто розташовано приймальню народного депутата Олександра Онищенка, про що він публічно заявив у ЗМІ. Однак, згідно з даними Верховної Ради України, приймальня народного депутата за вказаною адресою не зареєстрована. Право власності на офіс, у якому проводиться обшук, народному депутату також не належить, зазначають у НАБУ.

“Підкреслюємо, що обшуки у зазначеному приміщенні проводилися через те, що за цією адресою знаходяться фірми, діяльність яких розслідується НАБУ в рамках згаданого кримінального провадження”, – вказує прес-служба Бюро.

У НАБУ також повідомляють: всупереч інформації, поширеній окремими ЗМІ, слідчі дії не мають нічого спільного з так званою “справою Мартиненка”.

У понеділок дійсно Онищенка було викликано як свідка на допит у провадженнях, в яких фігурує екс-нардеп від “Народного фронту” Микола Мартиненко.

“Проте повідомляємо, що ухвалу суду на проведення обшуків у цих приміщеннях було отримано задовго до виклику пана Онищенка на допит чи будь-яких інших подій, із якими останній пов’язує проведені сьогодні слідчі дії”, – йдеться в офіційній інформації Бюро.

Сам Олександр Онищенко в коментарі “Українській правді” розповів, що кілька днів тому був на допиті в НАБУ, де його попросили надати компромат на Миколу Мартиненка, однак він відмовився це робити.

“Їх цікавила не інформація, вони сказали: дайте нам компромат. Я відмовився, тому вони зранку влаштували це шоу з обшуком”, – заявив він.

Онищенко заявив, що працівники НАБУ грубо повелися з охоронцями, комусь навіть зламали руку, і зараз “весь офіс у крові”.

За його словами, ні його, ні працівників офісу всередину не пускають. Також нардеп стверджує, що працівники НАБУ не показали жодних документів, які б свідчили про законність обшуку.

Відповідаючи на запитання, чому обшук у справі Мартиненка проходить у офісі Онищенка, депутат згадав, що був заступником Мартиненка у комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу у цьому та минулому скликанні.
За його словами, слідчих цікавить інформація про причетність Мартиненка до газовидобувної компанії Онищенка “Пласт”.

Читайте також:
НАБУ оголосило підозру заступнику голови “Нафтогазу”.
Той утік і назвався цапом-відбувайлом

Перший чин НАБУ:
затримано керівника Державної інноваційної фінансово-кредитної установи

НАБУ й СБУ взяли на хабарі заступника прокурора Тернопільщини. “Світить” до 12 років

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна