Здорові сили Ради звернуться до КС щодо закону про “партійну диктатуру”, який критикують і в ПАРЄ

 

Співдоповідачі Парламентської асамблеї Ради Європи з питань України висловили стурбованість змінами до закону про вибори народних депутатів України, які дозволяють політичним партіям змінювати виборчі списки вже після проведення виборів – так званого “закон про партійну диктатуру №3700”, ухваленого ВР та 25 лютого підписаного президентом Порошенком.
Про це йдеться в повідомленні на сайті ПАРЄ.

Співдоповідачі  Аксель Фішер (Німеччина) і Хорді Шукла (Іспанія) заявляють, що Моніторинговий комітет ПАРЄ звернувся до Венеціанської комісії з приводу закону про внесення змін до закону про вибори Верховної Ради щодо виключення кандидатів із виборчого списку постфактум.

“Як ми заявляли в минулому, зміна виборчих списків після проведення виборів суперечить європейським стандартам. На наше прохання Моніторинговий комітет ПАРЄ вирішив відправити закон, в якому містяться ці поправки, Венеціанській комісії – групі незалежних експертів Ради Європи з правових питань – для їх оцінки. Ми очікуємо, що рекомендації і пояснення Венеціанської комісії будуть повністю враховані Верховною Радою”, – підкреслили співдоповідачі.

“Це відкритий ляпас європейців особисто президентові Петру Порошенку, спікеру Володимиру Гройсману і лідерам всіх п’яти фракцій коаліції – Юрію Луценку, Юлі Тимошенко, Олегові Ляшку, Максиму Бурбаку й Олегу Березюку”, – так оцінив заяву представників ПАРЄ народний депутат від БПП Мустафа Найєм.

“Упевнений, і президент, і спікер, і лідери фракцій проігнорують цю заяву доповідачів ПАРЄ. Хотілося б їм нагадати, що свого часу саме такими “шлангами” прикидалися президент Янукович, спікер Рибак разом із Чечетовим та комуністом Симоненком, коли опозиція кричала про порушення прав Юлії Тимошенко й Юрія Луценка в тюрмі”, – зазначив Найєм.

Мустафа розповів, що значна частина його фракції БПП на чолі з Юрієм Луценком протиснула закон №3700, аби виправити помилку партійного керівництва, яке раніше продало місце в списку БПП адвокатові Геннадія Корбана – “Батьківщина” проголосувала за цей закон, попередньо продавши місця на виборах і побоюючись ножа в спину з решти списку., а Радикальна партія Ляшка – щоб не допустити в Раду члена свого списку, котрий виявився членом іншої партії, “Народний контроль”. “Батьківщина” теж проголосувала за цей закон, попередньо продавши місця на виборах і побоюючись ножа в спину з решти списку, зазначив Найєм.

“Якщо я правильно все розумію, незабаром здорові сили в парламенті звернуться до Конституційного Суду із зверненням дати оцінку цій маячні”, – заявив Мустафа Найєм, наголосивши на кричущій недемократичності закону 3700.

Як відомо, законопроект №3700 “про партійну диктатуру” парламент України прийняв у цілому 16 лютого.
Документ передбачає дозвіл за рішенням з’їзду (зборів, конференції) партії після оголошення результатів виборів виключати з виборчого списку кандидата в депутати. Згідно із законом, кандидата можна виключити зі списку партії в будь-який час після дня виборів до прийняття Центральною виборчою комісією рішення про визнання його обраним.

На початку березня Радикальна партія Ляшка вже скористалася новим законом, виключивши зі свого списку 9 осіб, які не пройшли в Раду (№№27, 29, 34, 38, 39, 44, 61, 71 і 72 у списку).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна