Стан здоров’я Савченко покращився, вона п’є воду й дитячу суміш, – ЗМІ

 

Стан здоров’я незаконно ув’язненої в Росії Надії Савченко, яка 10 березня припинила сухе голодування й почала пити воду, покращився. У неї запрацювали нирки і знизилася температура. Про це повідомила вчора ввечері Телевізійна служба новин каналу “1+1”.

За даними ТСН, українська військова “п’є дитячу суміш”. 

Побачити Савченко в Новочеркаському СІЗО дозволили члену громадської наглядової комісії Ростовської області РФ Валентині Череватенко.

Вона процитувала слова Надії Савченко: “Я відстежую своє здоров’я. Але нехай всі розуміють, що я не кину голодування, сидіти в цій країні не буду, і жити я тут не буду“.

Правозахисниця також розповіла, що від медичного огляду та УЗД Савченко відмовляється, температура і тиск, який вимірює тюремний лікар двічі на добу, в українки в нормі.

“Коливань тиску немає. Вага вимірюється кожен день вранці. Ні на який біль не скаржиться. Про примусове годування не йдеться”, – повідомила у соцмережі з посиланням на Череватенко російська журналістка Вікторія Івлєва.

Російський омбудсмен Елла Панфілова заявила, що з понеділка вимагатиме зустрічі Савченко з лікарями.

У Міністерстві закордонних справ Росії тим часом, незважаючи на міжнародний тиск, наполягають, що говорити про повернення Савченко в Україну можна буде тільки після оголошення вироку.

Читайте також:
Росія в Мінську відмовилася обговорювати звільнення Савченко
й так і не пустила до неї лікарів

Нагадаємо, бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинувачує Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагають засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечує.
Раніше під час судового процесу в м. Донецьк Ростовської області РФ бранка впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона з 4 березня оголосила сухе голодування.
До 8 березня Росія зволікала з дозволом українським лікарям приїхати для огляду Савченко в ЧІЗО Новочеркаська.
7 березня адвокат і консул, які відвідали Надію в СІЗО, заявили, що в бранки періодично виникає тахікардія, порушена терморегуляція.
Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі, інші міжнародні організації, держави й відомі особи.
Передбачалося, що вирок буде виголошено 9 березня, але суд переніс вирок на 21-22 березня 2016.
Російський суд так і не дав дозволу на відвідання Савченко українськими лікарями. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров пояснив це зухвалою повенкою Надії в суді та тим, що вона “почувається нормально, займається фізкультурою”.
9 березня президент Петро Порошенко висловив готовність обміняти Надію Савченко, “зробити все можливе для того, щоб її живою і здоровою повернути якнайшвидше додому”.
10 березня після звернення президента й масових акцій на підтримку Надії в Україні та світі Савченко почала пити воду. Однак через день після цього адвокати повідомляли, що стан підсудної критичний.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.