Забуте інтерв’ю Савченко. Перед полоном Надія хотіла звільнитися із ЗСУ й лаяла командування

 

У мережі розповсюджується відеозапис інтерв’ю з Надією Савченко за два тижні до того, як вона потрапили у полон. Відео опубліковане у групі організації ветеранів повітряно-десантних військ “Фонд сприяння обороні”.
Перебуваючи в добровольчому батальйоні “Айдар”, Надія повідомляє, що наразі залишається офіцером Збройних сил України, але написала рапорт про розірвання контракту із ЗСУ через її незгоду з військовим керівництвом та недостатнім забезпеченням армії.

У добровольчому батальйоні Савченко перебувала, використовуючи офіційну відпустку.

“Чому я проводжу всі свої відпустки тут? Тому що за 23 роки розвалу армії всіма нашими президентами, всіма міністрами оборони ми дожилися до того, що воювати повинен народ. У нас не вистачає ресурсу Збройних сил, їхніх умінь, їхніх здібностей, навченості, їхнього патріотизму. Це все вбивалося, людей вчили не думати впродовж багатьох років, а виконувати тупі накази. Генштаб зливає абсолютно всі операції. Генштаб пора люструвати”, — розповідала на камеру Надія Савченко.

Офіцер нарікала на те, що “армія сидить і чекає наказу”, тоді як воюють добровольці, котрі, на відміну від ЗСУ, не отримують за це платню з народних податків.

“Тому я написала рапорт на звільнення зі Збройних сил України. Я не бажаю більше називатися офіцером Збройних сил України. Я вважаю, правильно робити те, що ти вмієш, і там, де ти потрібен, — заявляла вона.

“Я була на Майдані… Я вірю у свій народ, і я вірю в те, що в нас чиста, гідна і славетна нація. І я вірю у своїх людей, які зараз знаходяться тут”, — додала Савченко.

Вона закликала до реформи самого принципу існування ЗСУ та створення нової армії – замість тієї, де військовослужбовці не керуються патріотизмом і обов’язком, а лише дбають про свій комфорт, отримують незаслужену зарплатню, пільги та заробляють швидкий пенсійний стаж.




“Ця війна неправильна з самого початку”, – також зазначала Савченко. Вона розповіла, що ще до початку бойових дій перебувала в Краматорську й “спілкувалася з місцевими жителями, слухала, чого вони хочуть, коли це ще не були найманці”.

Надія казала, що в ході АТО неправильно задіювати проти громадян армію, адже для цього є “внутрішні сили”. Хоча, визнавала тоді офіцер, уже спостерігаються ознаки появи на Донбасі “зовнішнього противника”.

Від “Новинарні“: це інтерв’ю було вперше оприлюднене в YouTube ще 22 червня 2014 року, з того часу воно набрало 141 тис. переглядів.

Передісторія. У 2014 році старший лейтенант Савченко Надія обіймала посаду штурман-оператор вертольота Мі-24 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ Збройних сил України.
Після закінчення школи Надія здобула фах модельєра-дизайнера, протягом року навчалася на факультеті журналістики університету “Україна” в Києві. Згодом вступила до лав Збройних сил України, службу почала в залізничних військах радисткою. Потім підписала контракт на службу в 95-й аеромобільній бригаді в Житомирі, де саме формувався перший контрактний батальйон. У 2004–2005 роках у складі українського миротворчого контингенту брала участь у місії в Іраку, де прослужила шість місяців на “чоловічій” посаді (стрілець третьої роти 72-го окремого механізованого батальйону).
У 2005 році вступила до Харківського університету повітряних сил. Двічі Савченко відраховували з університету з формулюванням “непридатна до вильотів як льотчик”, але вона двічі поновлювалась і 2009 року таки закінчила ХУПС – уже не як льотчик-винищувач, а як штурман гелікоптера Мі-24.
Після університету проходила службу штурманом-оператором Мі-24 3-го окремого полку армійської авіації Повітряних сил ЗСУ у місті Броди. Має 170 годин нальоту і 45 стрибків із парашутом.

Читайте також:
Савченко припинила сухе голодування.
Росія сфальсифікувала лист Порошенка щодо роботи Надії в новому уряді

Нагадаємо, бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинувачує Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагають засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечує.
Раніше під час судового процесу в м. Донецьк Ростовської області РФ бранка впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона з 4 березня оголосила сухе голодування.
До 8 березня Росія зволікала з дозволом українським лікарям приїхати для огляду Савченко в ЧІЗО Новочеркаська.
7 березня адвокат і консул, які відвідали Надію в СІЗО, заявили, що в бранки періодично виникає тахікардія, порушена терморегуляція.
Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі, інші міжнародні організації, держави й відомі особи.
Передбачалося, що вирок буде виголошено 9 березня, але суд переніс вирок на 21-22 березня 2016.
Російський суд так і не дав дозволу на відвідання Савченко українськими лікарями. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров пояснив це зухвалою повенкою Надії в суді та тим, що вона “почувається нормально, займається фізкультурою”.
9 березня президент Петро Порошенко висловив готовність обміняти Надію Савченко, “зробити все можливе для того, щоб її живою і здоровою повернути якнайшвидше додому”.
10 березня після звернення президента й масових акцій на підтримку Надії в Україні та світі Савченко почала пити воду.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна