Президент ветував хибний закон про е-декларації і вніс правки, схвалені ЄС

 

Президент Петро Порошенко наклав вето на ухвалений Верховною Радою закон №3755 (“Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році”), який передбачав запровадження електронних декларацій чиновниками і містив низку суперечливих моментів. Про це повідомила “Фейсбук”-сторінка глави держави.

“Ветував закон про систему електронних декларацій, який сьогодні надійшов з парламенту, і вніс законопроект з пропозиціями, узгодженими з Євросоюзом.
Це – плід нашої спільної роботи і відповідальності з громадянським суспільством. Українці вже цього року повинні отримати право подорожувати до ЄС без віз”, – зазначив Порошенко.

При цьому президент закликав Верховну Раду “підтримати ініціативу і невідкладно розглянути закон на найближчій сесії у вівторок, 15 березня”.

Ветував Закон про систему електронних декларацій, який сьогодні надійшов з Парламенту, і вніс законопроект з пропозиціям…

Опубліковано Петром Порошенком 12 березень 2016 р.

 
Ця тема обговорювалася сьогодні на зустрічі президента з представниками громадських організацій. Керівник “Центру протидії корупції” Віталій Шабунін, присутній на зустрічі в АП, в коментарі “Українській правді” розповів, що Порошенко вніс низку правок до закону, які повністю відповідають вимогам ЄС у контексті запуску електронних декларацій та Нацагентства запобігання корупції.

Відповідний лист із висновками за підписами двох єврокомісарів – з питань європейської політики сусідства й розширення Йоганнеса Гана та з питань міграції, внутрішніх справ і громадянства Дімітріса Аврамопулоса – Порошенко отримав сьогодні ж ввечері.

Також із повідомлення прес-служби Банкової стало відомо, що Петро Порошенко 17 березня відвідає Брюссель щодо питання завершення оформлення безвізового режиму для громадян України з країнами Шенгенської зони.
Глава держави зазначив, що матиме низку важливих зустрічей, у тому числі з президентом Європейської Комісії та президентом Європейської Ради, а також з лідерами Євросоюзу.

Нагадаємо, цей закон був прийнятий 18 лютого зі скандальними поправками депутата від БПП Вадима Денисенка. Правки відкладали запровадження відповідальності за неправдиві відомості у деклараціях чиновників до 2017 року. Крім того, декларування витрат було підняте з 20 до 100 мінімумів, також було допущено низку інших порушень.
Представництво ЄС в Україні заявило, що закон у редакції 18 лютого суперечить вимогам Євросоюзу та порушує зобов’язання України, взяті в рамках Плану дій щодо візової лібералізації.
У Брюсселі підтвердили, що без ухвалення цього закону в належній редакції Україна не отримає безвізовий режим з ЄС у домовлені терміни.
Після цього Євросоюз розділив часові рамки рішень про безвізовий режим для України й Грузії.

Читайте також:
АП пікетували “наперстками” й туалетним папером,
вимагаючи ветувати закон про е-декларування

Зрадники з БПП не могли зірвати безвізовий режим без схвалення Порошенка, – Лещенко

Україна і ЄС вийшли на компроміс щодо “безвізового” закону про е-декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна