У Росії – понад 30 політв’язнів з України. Київ вимагає видати хоча б чотирьох, одного – хворого на рак

 

У Росії на даний час перебувають понад 30 політичних в’язнів з України. Офіційний Київ вимагає негайної видачі принаймні чотирьох із них.

“Ми говоримо про 28 українських політв’язнів із Криму [які перебувають у тюрмах РФ]. Плюс Надія Савченко. Також є люди з Донбасу. Але насправді цих людей більше, про багатьох ми просто не знаємо – публічною стає лише невелика частина того, що відбувається там (у Росії)”, – сказав сьогодні на брифінгу заступник міністра юстиції Сергій Петухов, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс-Україна“.

Заступник міністра зазначив, що російська сторона автоматично вважає кримських ув’язнених громадянами Росії, тому є проблеми з допуском до них українських консулів та наданням їм правової допомоги від України.

У свою чергу міністр юстиції Павло Петренко заявив, що Міністерство юстиції України звернулося до міністерства юстиції РФ з проханням передати українській стороні тих чотирьох ув’язнених, хто вже засуджений і на основі міждержавних угод може відбувати покарання в Україні – “на виконання конвенції про передачу засуджених осіб”.

“Ми сьогодні звернулися публічно до російської сторони, щоб не домішували політику, а суто з гуманітарних міркувань вони передали цих політв’язнів громадян України на територію України”, – сказав міністр.

У “Твіттері” Кабміну сьогодні йшлося про те, що Міністерство юстиції України звернулося до мін’юсту РФ з запитом про передачу засуджених у Росії українців Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка та Юрія Солошенка.

При цьому юрист Української гельсінської спілки з прав людини Надія Волкова повідомила, що в ув’язненого Солошенка виявили рак.
“У Юрія Солошенка знайшли рак. Він у тюремній лікарні зараз утримується. Ніхто не знає, хто його лікує, як його лікують. Він просив помилувати його, але Путін відмовив”, – сказала Волкова ефірі “Громадського ТБ”.

Як відомо, 14 жовтня 2015 року колишнього гендиректора ДП “Знамя”, громадянина України, 73-річного Юрія Солошенка засудили в Росії до 6 років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві.
Раніше Солошенка тримали у “Лєфортово”, тепер він перебуває у Нижньому Новгороді.

Читайте також:
Порошенко не вручив Сенцову Шевченківську премію, бо сучасна Росія переплюнула СРСР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна