Порошенко домовився з турками про зону вільної торгівлі й здешевлення відпочинку для українців

 

Україна й Туреччина домовилися про створення зони вільної торгівлі, спільну боротьбу за звільнення Криму з окупації та здешевлення кримських курортів для українців.
Відповідних домовленостей було досягнуто 9 березня, в перший день дводенного візиту президента України Петра Порошенка до Туреччини, повідомляє сайт глави держави.

До кінця 2016 року Київ та Анкара планують завершити переговори щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та Туреччиною й підписати відповідну угоду. Про це Петро Порошенко і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган домовилися під час засідання стратегічної ради високого рівня.
Намір щодо підписання угоди про ЗВТ зафіксовано у спільній декларації за результатами засідання.

Окрім того, в декларації йдеться про намір обох країн вживати заходів, спрямованих на всебічне сприяння двосторонньому економічному та інвестиційному співробітництву й розвитку інфраструктури, а також підписати двосторонні угоди про взаємний захист інвестицій та уникнення подвійного оподаткування.

Президенти обох країн висловили намір поглибити співпрацю у таких сферах як боротьба з тероризмом і сепаратизмом, безпека та оборона. Поглиблення співпраці в оборонній та безпековій сфері стосуватиметься й Чорноморського регіону.

У декларації йдеться також про спільні кроки, спрямовані на деокупацію Криму. Ердоган наголосив, що Туреччина завжди підтримувала і підтримуватиме територіальну цілісність та суверенітет України і ніколи не визнає анексію Криму.

Серед питань, які обговорювали президенти, – порушення прав людини та утиски в окупованому Криму.

“Було наголошено, що у Криму російська окупаційна влада масово порушує фундаментальні права і свободи людини, здійснює примус до громадянства Російської Федерації, впроваджує цілеспрямовану політику щодо зміни складу населення, витискання етнічних українців, кримських татар, інших етнічних меншин, нищить українську мову і переслідує її носіїв. Утисків зазнає українська церква”, – сказав Порошенко за підсумками зустрічі.

Президент Туреччини також особливо наголосив на важливості забезпечення прав кримськотатарського народу в окупованому Криму, спільності позицій Туреччини та України в цьому питанні та готовності його країни збільшити активність в цьому напрямку.

Крім того, сторони “домовилися про розширення співпраці в туристичній сфері, в тому числі і щодо здешевлення відвідування турецьких курортів для українських громадян“, – зазначив Порошенко.

Читайте також:
У Києві прем’єр Туреччини зустрівся з кримськими татарами
й заявив, що Крим – це Україна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна