Негайно звільнити Савченко вимагають від Росії Сейм Польщі, Німеччина, Латвія й депутати Європарламенту

Нижня палата парламенту Польщі сьогодні, 9 березня, ухвалила резолюцію щодо звільнення ув’язненої в Росії українки Надії Савченко. Відповідне рішення ухвалено одноголосно всіма фракціями Сейму, повідомляє “Укрінформ”.

“Сейм Речі Посполитої разом із міжнародною спільнотою рішуче вимагає негайного звільнення Росією ув’язненої  громадянки України Надії Савченко.
Війна на сході України вже забрала життя кількох тисяч людей. Чергова жертва цієї війни не сприятиме відновленню миру”, – наголошується в резолюції.

Окрім того, Сейм вимагає “безумовного і негайного звільнення усіх громадян України, які  були нелегально затримані на території України і вивезені до Росії”.

“Вони чинили опір анексії Криму і збройній агресії Російської Федерації і їх було за це затримано на підставі незаконних звинувачень і ув’язнено”, – йдеться в документі.

Проект резолюції перед її прийняттям із трибуни Сейму зачитала заступник голови комісії Сейму у закордонних справах Малгожата Госєвська.  Під час цього усі польські законодавці встали, а деякі з них тримали плакати із зображенням Савченко і написом “Солідарні з Надією Савченко”.
Із вимогою негайно звільнити ув’язнену громадянку України виступили й ключові депутати Європарламенту. Про це йдеться у прес-релізі, оприлюдненому на сайті законодавчого органу ЄС, повідомляє “Європейська правда“.

Заяву підписали голова комітету ЄП у закордонних справах Елмар Брок, співголова Парламентського комітету асоціації ЄС-Україна Андрей Пленкович, доповідач з українського питання в ЄП Яцек Саріуш-Вольський.

“Ми глибоко стурбовані погіршенням стану здоров’я Надії Савченко, яка почала сухе голодування на знак протесту проти несправедливості, жертвою якої вона стала з 2014 року, і проти перенесення термінів остаточного слухання – останнього епізоду у серії кафкіанськх судових засідань” – йдеться у заяві.

 

Євродепутати також засудили численні порушення законів у Росії, які призвели до викрадення Савченко і майже дворічного незаконного утримання її під вартою.

“Тому ми закликаємо до її негайного і беззастережного звільнення. Нагадаємо, що РФ має в руках інструмент, який здатний покласти край цій ситуації. Цей механізм передбачений у мінських домовленостях, згідно з якими РФ зобов’язана забезпечити обмін всіх заручників і незаконно утримуваних осіб, пов’язаних з конфліктом на сході України”, – йдеться в заяві.

Негайно звільнити Савченко закликав Росію також уряд Німеччини. Про це повідомив Берліні речник німецького уряду Штеффен Зіберт, передає “Німецька хвиля”.

За словами Зіберта стан здоров’я українки з огляду на розпочате нею майже тиждень тому сухе голодування викликає занепокоєння, тому її потрібно звільнити “з гуманітарних міркувань”.

“Її ув’язнення, що триває вже більше 20 місяців, – з триманням в одиночній камері, з сумнівними методами проведення допитів – суперечить міжнародним стандартам”, – наголосив Зіберт, додавши, що “є багато запитань” до того, яким чином Савченко була доправлена на територію РФ.

 

МЗС Латвії  також закликає Росію негайно звільнити Савченко.

“Міністерство закордонних справ повторно висловлює різке засудження з приводу викрадення, незаконного переміщення через міжнародно визнані кордони і тривалого протизаконного тримання під вартою Надії Савченко, яке засноване на безпідставних звинуваченнях”, – йдеться в заяві, опублікованій на сайті відомства.

Відповідно, МЗС Латвії закликало Росію негайно звільнити Савченко, дотримуючись міжнародних зобов’язань, у тому числі в контексті виконання заходів з виконання мінських угод, які передбачають звільнення всіх політичних заручників і незаконно утримуваних осіб.

Нагадаємо, бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинувачує Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагають засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечує.
Раніше під час судового процесу в м. Донецьк Ростовської області РФ Надія Савченковпізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона з 4 березня оголосила сухе голодування.
До 8 березня Росія зволікала з дозволом українським лікарям приїхати для огляду Савченко в ЧІЗО Новочеркаська.
7 березня адвокат і консул, які відвідали Надію в СІЗО, заявили, що в бранки періодично виникає тахікардія, порушена терморегуляція.
Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі тощо.
Передбачалося, що вирок буде виголошено 9 березня, але суд переніс вирок на 21-22 березня 2016.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна