На виборах у Словаччині перемогла партія чинного прем’єра й багато набрали прибічники Росії

 

За попередніми результатами виборів до Народної ради – парламенту Словаччини, що відбулися в суботу, найбільше голосів – понад 28% – здобула лівоцентристська національно-консервативна партія Smer-SD (“Напрям-Соціальна демократія”) чинного прем’єра Роберта Фіцо.

Друге й третє місця посідають правоцентристська партія “Свобода і солідарність” (SaS) – 12 % – та коаліція двох правоцентристських консервативних партій OĽaNO-Nova (“Звичайні люди і незалежні особистості – Нова”) – майже 11%.

До парламенту також проходять ультраправі націоналістичні Словацька національна партія (SNS) – понад 8,6% – і “Народна партія – Наша Словаччина” (ĽSNS) – понад 8%, партії “Ми – родина” (Sme Rodina) і центристська партія угорської меншини, найбільшої у Словаччині, Most-Híd (“Міст” словацькою й угорською мовами), в обох більш як 6,5%.

При цьому експерти зазначають, що “Народна партія – Наша Словаччина” – відверто проросійська політична сила, а Sme Rodina – популісти.

Нова партія Sieť (“Мережа”), якій перед виборами прогнозували друге місце, опинилася знизу прохідної частини партійних списків, набравши, за попередніми даними, понад 5,5% (для потрапляння до парламенту у Словаччині партія чи рух мають набрати принаймні 5%).

За даними Статистичного управління Словаччини, участь у виборах узяли майже 60% виборців із загального числа 4,400 млн. громадян із правом голосу.

Таким чином, владна партія Роберта Фіцо Smer (“Напрям”) має найбільше голосів, і, як очікують, саме Фіцо запросять формувати новий уряд. Але вона не набирає абсолютної більшості в парламенті, необхідної для формування однопартійного уряду, тож буде змушена шукати коаліційних партнерів.

Як уже заявив сам Фіцо, результати виборів “дуже складні”, і створення кабінету займе якийсь час.

Водночас розглядається також можливість створення коаліції правоцентристських і правих політичних сил.

Роберт Фіцо твердо виступає проти політики примусових квот на розподіл мігрантів по країнах Європейського Союзу, яку насаджує Брюссель.

Словаччина, близька сусідка України, в липні 2016-го на півроку обіймає головування в Євросоюзі, інформує “Радіо Свобода”.

Читайте також:
Трамп і Клінтон виграли “супервівторок”
і напевне стануть кандидатами на виборах у США-2016

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна