З полону бойовиків “ЛНР” звільнили луганську журналістку: обміняли на двох

 

Сьогодні, 3 березня, звільнено українську журналістку з Луганська Марію Варфоломеєву, яка провела в полоні бойовиків терористичного угруповання “ЛНР” більше року.
Про це повідомив на офіційній сторінці у “Фейсбуці” президент Петро Порошенко, зазначивши, що “пишається мужністю та силою духу” журналістки.

 

ПП: Журналіст Марія Варфоломеєва звільнена з полону! Пишаюсь її мужністю та силою духу!

Опубліковано Петром Порошенком 3 березень 2016 р.

Як повідомляє “Громадське радіо“, Марію Варфоломєєву обміняли на двох людейцивільну жінку й російського військовослужбовця, який був засуджений в Україні, отримав термін 11 років ув’язнення, але був помилуваний президентом і відправлений на обмін.

Перша телефонна розмова звільненої з полону журналістки була з президентом. Повідомляється, що сьогодні вона має вирушити до Києва на реабілітацію.

Інформація про те, що бойовики звільнять Варфоломеєву, з’являлася вже кілька разів, але обмін зривався.

Звільнені з полону “ЛНР” 26 лютого цивільні українці розповіли журналістам, що Марія перебувала в тяжкому психологічному стані, мала поганий вигляд і дуже схудла.

Читайте також:
“ЛНР” звільнила трьох українських полонених. Хоча обмін планувався “8 на 4”

Бойовики утримували бранку в окремій одиночній камері в підвалі без світла. Терористи звинувачували її у шпигунстві та коригуванні вогню ЗСУ, оскільки Варфоломеєва робила фото Луганська для українських ЗМІ, а також співпраці з “Правим сектором”

Згодом “міністерство внутрішніх справ” самопроголошеної “ЛНР” оприлюднило відео допиту журналістки, на якому Марія розповідала, що під час обстрілів перебувала в Луганську, але українським військовим дані не передавала.

Із Луганська Варфоломеєва не могла виїхати, бо доглядала хвору бабусю. Пізніше “Громадське телебачення” з посиланням на друга дівчини повідомило, що бабуся не змогла витримати ув’язнення онуки й покінчила життя самогубством.

Як писала Новинарня, 26 лютого з полону бойовиків було звільнено трьох українців. Тоді ж мали звільнити й Варфоломеєву, але в останній момент бойовики передумали.
У січні на переговорах у Мінську вже було досягнуто домовленості про обмін, однак бойовики щоразу уникали реалізації цих планів.

12 лютого, в день “нормандської” зустрічі й річниці мінських угод, відбулася масова онлайн-акція #FreeDonbasHostages.

20 лютого “ДНР” відпустила чотирьох українських полонених.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна