Нацбанк дозволив купувати вдвічі більше валюти на день

 

Національний банк України продовжує поступову лібералізацію на валютному ринку і пом’якшив деякі адміністративні обмеження. Про це повідомила на прес-конференції голова НБУ Валерія Гонтарева, інформує УНІАН.

За її словами, з 5 березня обсяг денного ліміту на видачу іноземної валюти з поточних рахунків буде збільшено у 2,5 раза – з 20 тисяч грн. до 50 тисяч грн. Денний ліміт на видачу гривні збільшується з 300 тисяч грн. до 500 тисяч грн.

Крім того, НБУ збільшує ліміт продажу готівкової валюти з 3 тисяч грн. до 6 тисяч грн. на день.

“Таке рішення базується на сигналах, що свідчать про поступове відновлення довіри до банківського сектора та стабілізації валютного ринку”, – зазначила Гонтарєва.

Гонтарєва не повідомила, чи буде продовжено інші адміністративні обмеження, запроваджені постановою №863 в грудні 2015 року до 4 березня 2016 року включно.
Цей пакет, зокрема, містить вимогу щодо обов’язкового продажу 75% валютної виручки експортерами та 90-денного контролю розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами, заборону дострокового погашення кредитів резидентами нерезидентам, заборону повернення інвестицій та перерахування дивідендів іноземним інвесторам, зобов’язання банків погоджувати з НБУ заявки на покупку валюти в еквіваленті понад 50 тисяч доларів США.

Тим часом гривня знову укріпилася. Як повідомляє УНІАН із посиланням на джерело в комерційному банку, 3 березня котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку до середини торгів встановилися на рівні 26,02/26,16 гривні за долар.

Котирування гривні відносно євро встановилися на рівні 28,3045/28,4568 гривні за євро, відносно російського рубля – на рівні 0,3536/0,3559 гривні за рубль.

Як писала Новинарня, у лютому спостерігалося падіння курсу гривні відносно долара – до більш ніж 27 гривень за долар . Водночас в останні кілька днів українська грошова одиниця поступово укріплюється.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна