Леннон замість Леніна. Гуморист Москаль – перший голова ОДА, хто взявся за перейменування

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль став першим головою ОДА в Україні, хто скористався своїм правом і перейменував низку топонімів відповідно до закону про декомунізацію (“Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої символіки”).

При цьому в одному із сіл області в рамках декомунізації вулицю Леніна перейменовано на честь Джона Леннона, повідомляє офіційний сайт Геннадія Москаля.

“Вулицю Леніна в с. Калини Тячівського району перейменовано на вул. Джона Леннона (співак і композитор, учасник групи “Бітлз”)”, – зазначено зокрема в дописі.

“Із 22 лютого повноваження з перейменування вулиць перейшли до мене як голови ОДА. Кілька вулиць із вказаного списку змінені за пропозицією сільських громад (вони не встигли оформити перейменування у відведений законом строк. А решта, в тому числі вулиці на честь загиблого в АТО Віктора Маркуся, президента Чехословаччини Томаша Масарика, видатних угорських та румунських діячів літератури та мистецтва, а також учасника “Бітлз” Джона Леннона, я змінив на власний розсуд”, – пояснив Геннадій Москаль.

“Маса прокомуністичних вулиць на Закарпатті так і залишилися не перейменованими місцевими органами влади, хоча на це законом “про декомунізацію” відводилося аж півроку”, – наголосив “губернатор”, пообіцявши наступні розпорядження з декомунізації Закарпаття найближчим часом.

Про оригінальні перейменування зі свого боку Москаль попереджав незадовго до завершення періоду, коли відповідні рішення мали ухвалювати місцеві громади.

Читайте в “Новинарні“:
Москаль на Закарпатті перейменує “комуністичні” вулиці на честь
Петьки, Анки й Червоних Ліхтарів

Згідно з розпорядженням Геннадія Москаля,

  • у селищі Міжгір’я вулицю Щорса перейменовано на вулицю Віктора Маркуся (боєць 128-ї гірничо-піхотної бригади, уродженець смт Міжгір’я, котрий загинув у зоні АТО 18 лютого 2015 року й похований у с.Вербовець Виноградівського району, де проживав із родиною останні роки).
  • Вулицю Колгоспну в Міжгір’ї перейменовано на вулицю Томаша Масарика (президента Чехословаччини періоду входження в неї Закарпаття, симпатик українського національного руху).
  • Вулицю Жовтневу в с. Калини Тячівського району перейменовано на вул. Едмунда Бачинського (громадсько-політичний діяч Підкарпатської Русі, член підкарпатсько-руського уряду, мер Ужгорода в 1920-х роках, уродженець с.Калини).
  • Вулицю Калініна в с.Калини Тячівського району перейменовано на вул. Калинову.
  • Вулицю Комсомольську в с.Калини Тячівського району перейменовано на вул. Федора Корятовича (литовсько-подільський князь, котрий у 14 столітті переїхав на Закарпаття і справив величезний вплив на політичне й культурне життя краю).
  • Вулицю Леніна в с.Калини Тячівського району перейменовано на вул. Джона Леннона (співак і композитор, учасник групи «Бітлз»).
  • Вулицю Жовтневу в смт Солотвино Тячівського району перейменовано на вул. Шімона Голлоші (видатний угорський живописець 19 – 20 століття, певний період життя проживав на Тячівщині).
  • Вулицю Піонерську в смт Солотвино Тячівського  району перейменовано на вул. Васіле Александрі (видатний румунський письменник 19 століття).
  • Вулицю Жовтневу в с. Тур’я-Бистра Перечинського району перейменовано на вул. Тур’янську.
  • Вулицю Радянську в с. Бабичі Мукачівського району перейменовано на вул. Покутянську.

Нагадаємо, в рамках закону про декомунізацію місцеві ради мали змінити назви “комуністичних” і “радянських” топонімів до 21 лютого 2016 року. Надалі це право отримали голови обласних адміністрацій.

Читайте також:
Полтава – єдиний обласний центр, який ще не починав декомунізацію

У Комсомольську придумали, як замість декомунізації розшифрувати назву
на честь козаків

Проміжні підсумки другого етапу декомунізації від УІНП:
лідирує ще не перейменований Дніпропетровськ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна