Україна пропонує формувати в ОРДЛО спільні патрулі з сепаратистами й поліцією ОБСЄ

 

Під час переговорів з урегулювання ситуації в окремих районах Донецької й Луганської областей Україна пропонує формувати спільні патрулі, до яких би входили представники української поліції, місцевих формувань та поліцейських ОБСЄ.

Про це в ефірі програми “Свобода слова” на каналі ICTV вчора повідомив представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Роман Безсмертний.

“Ми пропонуємо, щоб у момент забезпечення безпеки безпековий компонент моніторився одразу трьома учасниками на пропорційній основі. Скажімо, якщо мова йде про елементарний громадський порядок, то патруль складається: 2 представники української поліції, 2 представники місцевої громади, 2 представники поліцейського контингенту ОБСЄ”, – повідомив Безсмертний.

За його словами, сепаратисти проти такої схеми.

“Позиція супротивної сторони – категорично “ні”, – сказав український переговорник.

За словами Романа Безсмертного, натомість Росія намагається поштовхувати схему, за якою порядок і законність в ОРДЛО забезпечували лише патрулі місцевої “народної міліції”, яку насправді сформують із 1-го та 2-го армійських корпусів “ДНР/ЛНР”, що зараз воюють проти України.

“Хто така “народна міліція” в їхньому баченні? Чи це ті самі два армійські корпуси, у яких поміняють статус? Вони сьогодні є армійськими корпусами, які підпорядковані генеральному штабу ЗС РФ, а завтра вони будуть “народною міліцією”. Це те ж саме, що ми бачимо в Чечні. Це так звані “корпуси Кадирова” (повстанські формування, підпорядковані президенту Чечні, які офіційно функціонують під вивіскою міністерства внутрішніх справ РФ – “Н”). Яка перспектива роботи цих корпусів, думаю, нікому не треба пояснювати”, – заявив Безсмертний.

Читайте також:
Постпред в ООН нагадав, що Україна запрошує на Донбас
“голубі шоломи” і поліцейську місію ОБСЄ

При цьому, на думку Романа Безсмертного, існує щонайменше дві причини для продовження Мінського мирного процесу – це повернення незаконно утримуваних Росією усіх заручників і зменшення до мінімуму кількості жертв внаслідок бойових ді.

“Зберегти переговори треба, тому що це – нитка в майбутнє, яка дозволить далі говорити про інші речі”, – сказав представник України.

Безсмертний також наголосив, що Мінські домовленості повинні виконуватися “в спосіб, у межах і в терміни, які відповідають законам Конституції України”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна