Кабмін заборонив держслужбовцям критикувати органи влади і їх керівників

 

Кабінет Міністрів України вимагає від державних службовців утримуватися від публічної критики органів державної влади та їх посадових осіб. Таку норму передбачено постановою уряду “Про затвердження Правил етичної поведінки державних службовців” від 11 лютого (№65), яку 1 березня оприлюднив Урядовий портал.

Відповідно до Правил, держслужбовці мають дотримуватися таких принципів: служіння державі і суспільству; гідна поведінка; доброчесність; лояльність; політична нейтральність; прозорість і підзвітність; сумлінність.

Служіння державі, серед іншого, передбачає “формування позитивного іміджу держави”, а гідна поведінка – недопущення навіть поза держслужбою “вчинків, які можуть зашкодити інтересам державної служби чи негативно вплинути на репутацію державного службовця”.

“Лояльність”, відповідно до постанови, передбачає:

  • добросовісність щодо виконання рішень Верховної Ради, президента, Кабінету Міністрів та державного органу, в якому працює держслужбовець, “незалежно від своїх власних переконань і політичних поглядів”;
  • утримання від будь-яких проявів публічної критики діяльності державних органів, їхніх посадових осіб;
  • коректне ставлення до керівників і співробітників держоргану під час виконання обов’язків.

Крім того, від держслужбовців вимагають: недопущення впливу політичних інтересів на їх дії та рішення, відмову від публічної демонстрації політичних поглядів і симпатій, уникнення використання символіки політичних партій тощо.

Етична поведінка також передбачає пріоритет загального блага громадян над особистими чи корпоративними інтересами, неприпустимість використання держмайна в особистих цілях; недопущення конфлікту інтересів, ненадання комусь переваг.

Також до доброчесності віднесено “нерозголошення та невикористання інформації, що стала відома у зв’язку з виконанням державним службовцем своїх обов’язків, у тому числі після припинення державної служби, крім випадків, установлених законом”.

Для держслужбовців I та II категорії передбачається облік телефонних розмов та особистих зустрічей із представниками політичних партій, народними депутатами, суб’єктами господарювання або їх уповноваженими особами, а також надання інформації про такі розмови та зустрічі.

За порушення цих правил держслужбовці несуть “дисциплінарну відповідальність відповідно до закону”.

У передмові до документу сказано, що за основу акта взято запроваджену в Польщі “модель гарантування максимальної прозорості діяльності державних органів”.

Водночас раніше директор Департаменту цифрової економіки Мінекономрозвитку Олени Мініч писала в соцмережі, що згадані правила уклали після публічного виступу Айвараса Абромавичуса.

Нагадаємо, міністр економічного розвитку й торгівлі Абромавичус заявив про свою відставку 3 лютого, аби не бути “ширмою для відвертої корупції або підконтрольними маріонетками для тих, хто хоче в стилі старої влади встановити контроль над державними грошима”. Він звинуватив у спробах тиснути на МЕРТ адміністрацію президента та заступника голови фракції БПП в парламенті Ігоря Кононенка.

Читайте також:
Луценко: БПП виступає за нову коаліцію й уряд технократів без партійних амбіцій

Рух Саакашвілі сьогодні починає тур по регіонах,
щоб за місяць зібрати мільйон для відставки уряду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна