Соціологія: на референдумі в Голландії буде більше голосів “проти” асоціації з Україною

 

Майже половина голландців не знає про референдум щодо асоціації України з Євросоюзом, який має відбутися в Нідерландах 6 квітня. Такими є дані соціологічного дослідження TNS TIPO, які наводить “Європейська правда”.

Очікувана явка становить набагато менше необхідних 30%, але якщо виборці таки прийдуть на дільниці, то голосуватимуть переважно “проти”.

Лише 51% голландців запевнили, що вже знають про референдум щодо України. При цьому дату його проведення правильно назвали тільки 12%.

На думку пересічного голландця, місцеві ЗМІ приділяють цій події надто мало уваги: лише 23% респондентів часто щось читали, чули або бачили про референдум. Решта помічали таку інформацію в медіа нечасто (41%) або взагалі ніколи (28%).

Більшість тих, хто знає про референдум, правильно назвали його тему: Угода про асоціацію або економічна угода. Але дехто надав неправильну або заполітизовану відповідь – наприклад, “Україна стане частиною ЄС” або “Україна проти Росії”.

Найвищий відсоток тих, хто планує прийти на референдум, серед євроскептиків. Але загальний показник потенційної явки значно нижчий, ніж необхідні для визнання референдуму чинним 30%.

На даний момент частка голландців, які стверджують, що обов’язково підуть голосувати, становить 21%.
Водночас аж 28% опитаних поки що вагаються й кажуть, що “можливо” прийдуть на виборчі дільниці.

Прихильники “Партії зелених” (Groenlinks), яка виступає за угоду з Україною, є найбільш мобілізованими серед тих, хто планує голосувати – 33%.
За ними йдуть прихильники PVV – 28%. Ця партія є категоричним противником асоціації України з ЄС.

Євроскептики, які виступають проти перебування Нідерландів у ЄС (а це близько 25% опитаних), більше налаштовані йти голосувати, ніж люди, що називають себе прихильниками Нідерландів в Євросоюзі – 28% і 23% відповідно.

Більшість симпатиків PVV є противниками угоди: “за” планує голосувати 9%, “проти” – 62%.
Переважно проти асоціації з Україною виступають також прихильники SP – 26% “за”, 40% “проти”.

Водночас виборці Groenlinks, CDA, D66 та PvdA переважно голосуватимуть за угоду.

Якби референдум проводився сьогодні, більшість його учасників проголосувала б проти асоціації.

Серед усіх опитаних голландців 23% планують голосувати “за”, 28% – “проти”. Ще 34% не визначилися.

Але дослідження ставило за мету не лише дізнатися про поточні настрої голландців.

Їм також перераховували основні аргументи прибічників та противників Угоди, після чого запитували, чи змінилася їхня готовність голосувати.

Аргументи за:
відбудеться зниження митних тарифів; Україна стає більш демократичною та менш корумпованою; вплив ЄС посилюється, він стає сильнішим, збільшується його важливість у Східній Європі.

Аргументи проти:
Україна є нестабільною та корумпованою, а Угода є “передвісником” членства України в ЄС; створюються передумови для конфлікту з Росією; створюється ризик, що ЄС буде вимушений витрачати більше коштів на Україну.

Після того, як респондентів ознайомили як із позитивними, так і з негативними сторонами угоди, ситуація лише погіршилася.
Відсоток “проти” ратифікації зріс до 33%, а відсоток “за” – залишився без змін, на рівні 23%.

Читайте також:
МЗС попереджає про хвилю фейків і провокацій проти України
перед референдумом у Нідерландах

“Азов” назвав фейком відео, в якому “страйкболісти” погрожують Голландії терактами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна