СБУ: “кримського азовця” арештували за вибухівку й шпигунство на користь Росії. ОНОВЛЕНО

 

Голову цивільного корпусу “Азов-Крим” Станіслава Краснова затримали після закладення схрону із вибухівкою.
Як передає УНІАН, про це заявив керівник апарату голови Служби безпеки України Олександр Ткачук сьогодні на брифінгу.

“В ніч з 27 на 28 лютого приблизно між першою та другою годиною ночі пан Краснов разом із [Оксаною] Шелест були затримані на автозаправці одразу після закладення тайника, схрону, біля села Щасливе [Бориспільського району Київської області] на трасі Київ-Харків”, – сказав Ткачук.

Представник СБУ зазначив, що “Краснов намагався після закладення схрону втекти з місця і чинив опір правоохоронцям, тому під час його затримання вони були змушені застосувати силу”.

“Одразу після затримання у супроводі слідчих та оперативних співробітників Краснов був повернений до місця закладки схрону, де було проведено відповідні слідчі дії, а саме: огляд місця події. У тайнику при цьому було знайдено і вилучено пластикову вибухівку в тротиловому еквіваленті приблизно 42 кг”, – наголосив Ткачук.

Представник СБУ пояснив, що за обсягом руйнівної дії це дорівнює семи протитанковим мінам.

Також було вилучено 5 корпусів бойових гранат, 6 напідложних механізмів до мінних підривачів, а також 10 детонаторів.

“Слідство встановило, що гранати і вибухівку Краснов попередньо вилучив з іншого місця зберігання зі схрону, облаштованого на трасі Одеса-Київ у Ставищенському районі Київської області”, – додав Ткачук.

За словами спікера спецслужби, 28 лютого Станіслав Краснову було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК (“незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї або неза­конне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв”, – карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років), і проведено комплекс обшуків та інших слідчих дій.
В результаті вилучено додаткові докази, у тому числі елементи саморобних вибухових пристроїв, комп’ютерну техніку, на якій слідчі вже знайшли докази причетності Краснова до протиправної діяльності.

Крім того, СБУ обвинувачує Стаса Краснова в роботі на російські спецслужби.

“За підтвердженими оперативними даними, Краснов безпосередньо передав російській стороні списки полку “Азов”. А також він з 10 по 13 лютого перебував останній раз у Республіці Білорусь, де зустрічався зі своїм російським куратором.
На зв’язку російської сторони Краснов перебуває з 2014 року. І під час цієї останньої зустрічі в тому числі обговорювалися питання, пов’язанні з можливим використанням тієї вибухівки, що була вилучена у передмісті Києва “, – розповів повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук на брифінгу.

За його словами, українським силовим відомствам відоме прізвище громадянина Російської Федерації, з яким перебуває на зв’язку Краснов.

Також, сказав Ткачук, слідство має інші матеріали, і ці матеріали оприлюднюватимуться по мірі того, як слідчі будуть давати дозвіл на їх оприлюднення.

“Це був не перший виїзд Краснова до Білорусі. У 2015 році він вже два рази там перебував з тією ж самою метою, що і в останній раз”, – заявив Ткачук.

Станіслав Краснов (“Гонта”)  кримчанин, до окупації жив у Сімферополі. Навчався у Таврійському національному університеті ім. Вернадського, де вивчав фізику. Є інформація, що ще до Майдану в Києві, в якому Краснов брав участь, він був співробітником МВС у Сімферополі.

Відомий як керівник цивільного корпусу “Азов-Крим” (регіональне відділення цивільної структури при полку Нацгвардії “Азов”, що складається переважно з правих активістів). Також він активний учасник торговельної блокади Криму, колишній боєць полку “Азов” та командир так званого “батальйону “Крим” (не входить до ЗСУ, НГУ, МВС).

15 лютого 2016 року прокуратура Києва заявила, що в столиці під прикриттям добровольчого батальйону “Крим” діє незаконне збройне формування, що має автоматичну зброю і вибухівку.

Про арешт Стаса Краснова та його подруги Оксани Шелест стало відомо вчора, 28 лютого, надвечір. У зв’язку з цим прихильники й члени “Азова” пікетували будівлю СБУ в Києві, вимагаючи звільнити голову ЦК “Азов-Крим” чи принаймні надати інформацію про місце його утримання.

Азов фаєри СБУУ ніч на 29 лютого “азовці” запалили під СБУ фаєри. У зв’язку з пікетом поліція перекривала вулицю Володимирську , на якій розташована будівля Служби безпеки.

Адвокат Краснова Андрій Мамалига заявив, що співробітники СБУ застосовували до його підзахисного тортури, вимагаючи зізнання, де той сховав зброю.

До СБУ приїздив перший командир полку (батальйону) “Азов”, народний депутат Андрій Білецький. Він теж заявив, що Краснов сильно побитий, можливо, йому зламали ніс.

Отримавши інформацію про те, за що затримали Краснова, активісти ЦК “Азов” розійшлися.

“СБУ переконана, що Ксеня і Стас – ФСБшні терористи. Це маячня”, – зазначила активістка “Азова” Тамара Шевчук.

Заява Краснова, написана в СІЗО

Заява Краснова, написана в СІЗО

ОНОВЛЕНО. Адвокат Андрій Мамалига повідомив в ефірі “Громадського.TV”, що його підзахисного вивезли із СІЗО в лікарню у важкому стані.
“Я був вражений поганим станом, в якому перебував Станіслав, це сліди побоїв і катувань… Він був вивезений з СІЗО СБУ для надання йому медичної допомоги”, — сказав адвокат.
Мамалига додав, що представники омбудсмена фотографували Краснова і оглядали, аби засвідчити факт побоїв.

Раніше, 15 лютого, на сайті прокуратури Києва з’явилося повідомлення про затримання та обшук в місцях проживання членів “добровольчого корпусу так званого “батальйону “Крим”.
Прокуратура заявила, що в столиці під прикриттям добровольчого батальйону “Крим” діє незаконне збройне формування, що має автоматичну зброю і вибухівку.
У затриманих, за даними прокуратури, вилучили понад 20 бойової та травматичної зброї, а також боєприпаси і наркотики.
У батальйоні цю інформацію заперечують.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна