Політв’язень Сенцов на етапі в Якутію: “За цього режиму правосуддя в РФ неможливе”. ВІДЕОІНТЕРВ’Ю

 

Відеозапис розмови із засудженим в РФ українським політв’язнем Олегом Сенцовим, який прямує для відбування покарання до Якутії, з’явився в мережі YouTube. Інтерв’ю взяли російські правозахисниці Валерія Приходькіна й Тетяна Лотц під час перебування Сенцова в Челябінську.

“26 лютого 2016 в СІЗО-1 відвідали Олега Сенцова та ще одного політв’язня. Молодець – посмішка на обличчі, молодий, бадьорий, незалежний – везуть на край землі”, – написала у коментарі до сюжету Валерія Приходькіна.

На відео засуджений український режисер посміхається, кашляє й при цьому каже, що в нього “все нормально, мандрую по Російській Федерації в тюрму”.
Сенцов розповідає про те, що в Челябінську його протягом тижня тримали в підвалі. Так само тиждень його тримали в підвалі Самарі. Причому в Челябінську в чотиримісній камері перебувало 12 осіб.

Політв'язень Олег Сенцов під час інтерв'ю в СІЗО Челябінська

Політв’язень Олег Сенцов під час інтерв’ю в СІЗО Челябінська

За словами Сенцова, його етапують у Якутію.
“Я питав конвой, куди саме. Якщо раніше було направлення на Якутськ, то тепер кажуть – “на Якутію”, – розповів Олег.

Відповідаючи на запитання, чи втратив він надію на правосуддя в Росії, Олег Сенцов сказав: “Правосуддя в цій країні? За цього режиму у вас немає правосуддя”.

Сенцов розповів, що в камері у цьому челябінському СІЗО перебував і його товариш Олександр Кольченко, якого засудили разом із ним нібито за “терористичну діяльність” у Криму після окупації півострова Росією.
Про те, що Кольченко перебував у Челябінську, Сенцов дізнався на прогулянці в дворі СІЗО від хлопців, які сиділи в одній камері з Олександром. Надалі, каже Олег, Кольченка повезли етапом у Красноярськ.

Нагадаємо, українського кінорежисера, активіста “Автомайдану” Сенцова й активіста Кольченка затримали співробітники ФСБ в окупованому Росією Криму навесні 2014 року. Громадян України незаконно вивезли в Росію, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів, підпалах партійних офісів на півострові. Обидва провину не визнали.
25 серпня 2015 року суд у Ростові-на-Дону виніс вирок Сенцову й Кольченку, засудивши  до 20 і 10 років ув’язнення в колонії суворого режиму відповідно. Верховний суд Росії залишив без зміни рішення суду першої інстанції.

Раніше повідомлялося, що Сенцова й Кольченка етапують в Іркутськ і Челябінськ відповідно. Але надалі з’ясувалося, що місця ув’язнення – значно більш віддалені, Якутія і Красноярський край.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна