Міноборони: Найближча хвиля мобілізації буде в 3-4 рази меншою, ніж попередні

 

Якщо в Україні буде оголошена сьома черга мобілізації, до війська призвуть близько 10-12 тисяч осіб із запасу.
Про це сьогодні в Харкові заявив міністр оборони України Степан Полторак.

“У нас зараз звільняється 45 тисяч особового складу. Навіть якщо буде необхідність у мобілізації, ця цифра може бути 10-12 тисяч, тобто в рази менша, ніж була раніше”, – сказав Полторак.

Водночас джерело “Новинарні” в Київському міському військкоматі зазначає, що в попередні два роки кожна черга мобілізації по всій Україні налічувала приблизно 30-35-40 тисяч осіб, і “чим пізніше від березня 2014 року, тим гіршим було виконання мобплану”.

“Тобто 10-12 тисяч, про які говорить міністр, – це насправді в три-чотири рази менше від того обсягу військовозобов’яних, яких мобілізовували до лав ЗСУ із запасу під час попередніх мобхвиль”, – сказав працівник КМВК.

І міністр оборони, і працівники військових комісаріатів відзначають, що після підвищення зарплат ЗСУ з початку 2016 року кількість бажаючих служити за контрактом значно збільшилася. А саме від обсягу контрактників, як заявляли раніше керівники МО і Генштабу, залежатиме кількість мобілізованих сьомої хвилі.

Читайте також:
Після підвищення зарплати ЗСУ почали залучати рекордну кількість контрактників

Почалися перші відправки-2016 мобілізованих в армію за контрактом

“Якщо раніше ми набирали у місяць 200-300 контрактників, то тільки за цей місяць, коли ми отримали перше (підвищене) грошове забезпечення, записалося до війська 9 тисяч осіб. [Із них] 7 тисяч осіб ми призвали вже. Тобто, якщо такими темпами ми будемо йти, то, звичайно, ми будемо мінімізувати кількість особового складу, який буде необхідно призивати по мобілізації”,- цитує Степана Полторака УНІАН.

“Я сподіваюся, що й мобілізовуватися будуть в основному за особистим бажанням, добровольці. Таких дуже багато”, – додав міністр.

Полторак також зауважив, що проведення наступних черг мобілізації залежатиме від ситуації на лінії зіткнення.

“Буде мобілізація, не буде мобілізації – все це залежить від того, яка буде обстановка. Ті кроки, які були прийняті президентом, урядом, Верховною Радою щодо забезпеченням грошовим утриманням військовослужбовців, ми зараз значно більше отримуємо, додають нам оптимізму в тому, що з часом ми взагалі відмовимося від мобілізації. Якщо, звичайно, не буде активних бойових дій”, – сказав він.

“На випадок відкритої агресії і широкомасштабних бойових дій всі країни світу завжди вдаються до мобілізації. Від цього ніхто відмовитися не може. Тому що однією контрактною армією, тільки за рахунок контрактників, ми завдання із захисту країни виконати не зможемо”, – підкреслив міністр.

Полторак додав, що демобілізація [четвертої черги мобілізованих у січні-лютому 2015 року] буде проводитись “за планом – у березні-квітні”.

Генштаб, відповідаючи на запити у “Фейсбуці”, говорить про можливий початок ДМБ наприкінці березня.

Відповідно, в ці терміни можна очікувати й нової, сьомої, черги мобілізації.

Читайте також:
Порошенко розповів, коли підпише указ про сьому чергу мобілізації

Вороги мобілізації: парламент вдруге провалив закон про Держреєстр військовозобов’язаних

Боєць АТО:  Чому я підтримую чергову мобілізацію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна