Єврокомісія знову об’єднає Україну й Грузію у “безвізовий пакет” у квітні, – ЗМІ

Україно-грузинську пропозицію Єврокомісії щодо надання двом країнам безвізового режиму можуть знову об’єднати у квітні, після того як відбудеться референдум у Нідерландах.
Про це йдеться у статті Сергія Сидоренка на сайті “Європейська правда”.

Єврокомісія наступного тижня планує подати до Ради Євросоюзу пропозицію про скасування візового режиму для громадян Грузії. Аналогічний крок для України відкладено у зв’язку із проведенням у Нідерландах референдуму щодо асоціації Україна-ЄС.

За процедурами Євросоюзу, заявка Єврокомісії має пройти тривалу процедуру узгодження – і між країнами-членами Євросоюзу, і на рівні Європарламенту.
Процедура проходження “безвізової заявки” в органах ЄС забирає не менше місяця. Таким чином, грузинська заявка буде готова для затвердження Радою ЄС не раніше, ніж наприкінці березня.

За стандартами ЄС, якщо немає надзвичайних обставин, рішення про скасування віз в Євросоюзі затверджує Рада ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки.
Цей орган збирається на засідання лише раз на квартал. Найближче його засідання – 10-11 березня. Наступне – 9-10 червня.
Як пише “Європравда”, на березневе засідання Грузія не встигає, а на червневому до Грузії має приєднатися й Україна.

Ці розрахунки проводяться у зв’язку з тим, що брюссельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Йозвяк сьогодні повідомив, що Єврокомісія подасть Раді ЄС законодавчу ініціативу щодо скасування віз для Грузії вже наступного тижня, натомість подача такої ініціативи щодо України відкладається. Те саме свідчать і джерела “ЄП”.

В Європейській комісії не коментують інформації стосовно того, що пропозиція скасувати візи для українців відкладена до референдуму у Нідерландах.
“Після того, як ми вже сказали у грудні, що ЄК ухвалить пропозиції на початку 2016 року, нам нічого більше додати. Ми ніколи не називали дати, тому ми не можемо говорити про відтермінування”, –  сказала речниця Єврокомісії Тове Ернст, повідомляє УНІАН.

За інформацією дипломатичних джерел, наразі консультації між Україною та Європейською комісією ще тривають, пише “Європравда”.

Деякі політики вважають, що “сталося непоправне”, адже Україні в питанні розгляду безвізового режиму критично важливо лишитися в одній зв’язці з Грузією і не потрапляти до наступного “пакету” – з Туреччиною. У цьому випадку, як стверджують фахівці, Україна ще надовго лишиться з візами до ЄС – замість безвізового режиму вже влітку 2016 року.
“Зараз вирішується доля, чи буде Україна  йти разом із Грузією, чи нас від’єднають з усіма відповідними наслідками”, – заявляла тоді голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко.

“Маємо заспокоїти – приводу говорити про зраду немає. На щастя. Принаймні, наразі немає.
Інформація, яку має “Європейська правда”, свідчить, що пакет “Грузія+Україна” зберігається. Він буде просто технічно розділений. Ненадовго, лише на півтора місяці”, – пише редактор “ЄП” Сергій Сидоренко.

Щодо ролі нідерландського референдуму в цьому відтермінуванні, то “Європравда” пише: “У Брюсселі побутує думка, що голландським громадянам не треба давати додаткові підбурювачі перед референдумом з питань української асоціації, який запланований на 6 квітня.
І хоча український безвізовий не має жодного юридичного зв’язку з українською асоціацію [з ЄС], у Брюсселі не хочуть створювати додаткових інформаційних приводів, які можуть обурити радикальні європейські сили. Тому українську “безвізову заявку” відклали лише до дати референдуму”.

Крім того, експерт радить не забувати, що Україна ще має час до кінця першого кварталу, аби завершити всю “домашню роботу”.
“Саме тому остаточне рішення щодо віз [до ЄС для українців] залежатиме від вирішення проблеми із законом про електронне декларування. Адже ухвалена Верховною Радою редакція не влаштовує ЄС“, – констатує Сидоренко.

Читайте також:
АП пікетували “наперстками” й туалетним папером,
вимагаючи ветувати закон про е-декларування

Лещенко: ЄС вважає, що Україна не виконала всі законодавчі вимоги для безвізового режиму

МЗС попереджає про хвилю фейків і провокацій проти України
перед референдумом у Нідерландах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна