Тур Саакашвілі по регіонах: зібрано лише 4,5 тис. підписів із мільйона, зате примазалися одіозні персони

 

Добігає кінця перший тиждень туру регіонами, який оголосив антикорупційний “Рух за очищення” Міхеїла Саакашвілі. І, відповідно, перший тиждень збору підписів під петицією з вимогами до влади – зокрема, про звільнення Арсенія Яценюка з посади прем’єр-міністра.
Якщо рух Саакашвілі й далі збиратиме підписи такими темпами, про 1 мільйон прихильників цього політичного проекту з прицілом на дочасні вибори парламенту можна забути.

За перші п’ять днів автобус із активістами “Руху…” на чолі з Михеїлом Саакашвілі відвідав три міста – Чернівці, Івано-Франківськ та Ужгород. А підписів станом на третю годину п’ятниці зібрано менш ніж 4,4 тисячі.

Нагадаємо, мета “Руху…” та його автобусного туру – зібрати 1 мільйон підписів упродовж місяця. До кінця мети залишається 25 днів, про що свідчить лічильник на сайті 1млн.укр.

підписи Рух за очищення 1млен.укр 26 лютого 2016

З урахуванням того, що перші 2 тисячі підписів було зібрано минулих вихідних, ще до офіційного старту в понеділок. Тобто за добу вдається збирати менш як тисячу підписів.

Якщо процес і надалі просуватиметься такими темпами, то заплановану кількість підписів вдасться зібрати в кращому разі за кілька років.

Водночас зібрані підписи – тобто контакти людей, які підпишуться – мають стати політичною базою для “Руху за очищення” на дострокових виборах Верховної Ради. А рух Саакашвілі однозначно націлюється на участь перевиборах парламенту. Автивісти “РЗО” оцінюють ймовірність таких виборів у 2016 році на рівні 95%.

Василь Гацько агітує залишати підписи на сайті 1млн.укр, підтримуючи "Рух за очищення"

Член координаційної ради Василь Гацько агітує залишати підписи на сайті 1млн.укр, підтримуючи “Рух за очищення”

Хоча, здавалося б, 1 мільйон – це досить скромний відсоток від загальної кількості незадоволених діяльністю чинного уряду й прем’єр-міністра.
До того ж вимоги до влади, перелічені в петиції під назвою “Один з мільйона”, відставкою Кабміну далеко не обмежуються: у ній ідеться також про призначення незалежного генерального прокурора; ухвалення пакету законів про економічні свободи; невідворотність покарання для корупціонерів та нові виборчі правила, які мають усунути олігархів з української політики”.

Та й “рухівців” у регіонах зустрічають досить приязно. На вулицях поява лідера “Руху…” спричиняє фурор і тривалі сесії “селфі з Саакашвілі”.

У залах, де проходять зустрічі з місцевими мешканцями, відбувається жвава дискусія.

Саакашвілі регіони Рух за очищення 4 Ужгород

Водночас, судячи з відгуків у соцмережах та місцевій пресі, декого дратує, що “Саакашвілі говорить лозунгами”.

Неприємно дивує й поява поряд із Міхеїлом Саакашвілі деяких облич, які, м’яко кажучи, мало асоціюються з очищенням та антикорупційною боротьбою. Це стосується як “центрального” рівня, так і регіонів, де в останні дні поруч з екс-президентом Грузії “засвітилися” “регіонал” Горбаль та “свободівець” Рудик, екс-голова Держкомзему.

Притаманне українським політикам бажання “примазатися” до популярної сили обурює і деяких чільних представників “Руху за очищення”.

“Саакашвілі швидко зростає в українській політиці. А разом із тим, стає надією не лише для людей, які хочуть змін, але й для всілякого мотлоху, який прагне повернутися у владні кабінети”, – констатує лідер партії “Демократичний альянс”, член координаційної ради “Руху…” Василь Гацько.

Саакашвілі швидко зростає в українській політиці. А разом з тим, стає надією не лише для людей, які хочуть змін, але й д…

Опубліковано Vasyl Gatsko 25 лютого 2016 р.

Наприклад, “регіонал” [Василь] Горбаль став тінню Руху за очищення. Колишній заступник [мера Києва Леоніда] Черновецького Сергій Рудик і голова Держземагенства теж не відстає. І поки ми пашемо над розгортанням Руху і над побудовою якісної платформи для об’єднання, ці товариші сунуться в фотографії з грузинським реформатором, аби придбати собі публічну індульгенцію”, – констатує Гацько, запевняючи, що “ніяких горбалів” у “Русі…” не буде.

Потрібно лише, щоб до нього долучалося якомога більше “нових, справді порядних і активних людей”.

Під час прогулянки Чернівцями. На другому плані поруч із Міхеїлом Саакашвілі - Сергій Рудик

Під час прогулянки Чернівцями. На другому плані поруч із Міхеїлом Саакашвілі – Сергій Рудик

Ужгород. На другому плані ліворуч від Саакашвілі - Василь Горбаль

Ужгород. На другому плані ліворуч від Саакашвілі – Василь Горбаль

Окрім того, Гацько закликає представників регіонів повідомляти лідерам “Руху…”, якщо на місцевому рівні до цієї сили намагатимуться непомітно долучитися скомпрометовані попередньою діяльністю особи.

Чернівці

Як писала Новинарня, свій тур “Рух за очищення” розпочав із Чернівців. “Чернівці – дійсно скарб світового масштабу, обожнюю це місто”, – написав Саакашвілі у “Фейсбуці” після активного спілкування з буковинцями на пішохідній вулиці Кобилянської.

У Чернівцях

У Чернівцях

На “офіційній” зустрічі з громадою в центрі “Юність Буковини” голова Одеської облдержадміністрації розповів про принципи реформування системи влади, за які виступає “Рух…”. Зокрема, висловив думку, що зміни на краще в Україні настануть тоді, коли народ буде ближчим до влади і між ними встановиться тісний діалог. І закликав вести боротьбу з корупцією активно й “нікого не жаліючи, карати тих, хто чинить розграбування державного майна”, повідомляє сайт міста Чернівці.

За свідченнями очевидців, зал був забитий ущерть. “Хто не помістився в залі, дивляться трансляцію прямо в фойє. Є представники геть УСІХ політичних сил. Мені здається, якщо всіх їх заарештувати, то відсотків на 20-25 корупція на Буковині буде подолана!” – написав у “Фейсбуці” журналіст Василь Забродський.

Він також розповів, що “окремих членів оргкомітету з організації форуму в Чернівцях певно дещо, м’яко кажучи, образила відмова Саакашвілі повечеряти разом”. “Особливо це відчули, коли в ФБ з’явились фото молодих місцевих депутатів і активістів з образливими коментарями “кулявлобівських” посіпак”, – зауважив Забродський.

Івано-Франківськ

В Івано-Франківську, куди “рухівський” автобус приїхав 23 лютого, Міхеїл Саакашвілі розпочав свій виступ цитатою з “Каменярів” Івана Франка  (“Лупайте сю скалу! Нехай ні жар, ні холод не спинить вас…”).

І, розповідаючи про боротьбу з корупцією, згадав свої студентські роки, коли її в Україні нібито ще не було, пише іванофранківське видання “Репортер”.
Тоді, за словами Саакашвілі, викладач Київського національного університету ім. Шевченка (нагадаємо, нинішній голова Одеської ОДА закінчив факультет міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ) відмовлявся взяти в нього символічну пляшку грузинського коньяку і “бігав по парку Шевченка, щоб її віддати”.

Автобус, яким пересувається по регіонах основна частина активу "Руху за очищення"

Автобус, яким пересувається по регіонах основна частина активу “Руху за очищення”

Під час переїздів між містами Міхеїл Саакашвілі охоче спілкується з "простими" активістами "Руху за очищення"

Міхеїл Саакашвілі в автобусі “Руху за очищення”

Також Саакашвілі прокоментував свої нібито прем’єрські амбіції.

“Я хочу стати значно більшим, ніж прем’єр-міністр України. Мої амбіції вище цього. Я хочу змінити загальні правила гри та політичний клас в Україні”.

Більш розширено цю думку Саакашвілі виклав в інтерв’ю німецькому виданню Frankfurter Rundschau.

“Я хочу повністю змінити політичний клас України. Глави уряду в цій країні часто змінюються, але якщо не змінити політичний клас, нічого ніколи не зміниться. Ця країна знаходиться у замкнутому колі, все знову і знову повторюється, тому що політичний клас не змінює свою логіку і свій образ мислення”, – зазначив екс-президент Грузії, порівнявши українських можновладців із французькими Бурбонами, які “не здатні вчитися” навіть після двох Майданів.

На запитання, чи вважає він себе членом команди президента України Петра Порошенка, Саакашвілі відповів, що “завжди відчував себе членом великої команди України”.
І до цього, звичайно, відноситься політична співпраця з президентом. Я завжди хотів йому допомогти стати успішним президентом, але його успіх мав стати успіхом України. Я ніколи б не став служити тільки одній особистості. Я служу Україні. Він також служить Україні. Mи всі у команді, яка працює на благо України”.

В Івано-Франківську Саакашвілі також запитували про Порошенка, намагаючись “витягнути” з нього фразу про те, що саме президент і є найбільшим корупціонером України. А отже, й боротися антикорупційних рух повинен насамперед проти нього.

Прямої відповіді на провокаційні запитання депутатів міськради Володимира Олійника і Мстислава Тараса лідер “Руху за очищення” так і не дав, наголосивши: “Я ніколи не був нічиєю зброєю чи шестіркою. Для мене на першому місці завжди стоїть моя репутація. Коли справа стосується України, я не буду брати до уваги нікого”.

В Івано-Франківську екс-президент Грузії також дав своє перше інтерв’ю повністю українською мовою.

Моє перше інтерв'ю повністю українською мовою. Вчора в Івано-Франківську—Мое первое интервью полностью на украинском языке. Вчера в Ивано-Франковске

Опубліковано Mikheil Saakashvili 24 лютого 2016 р.

Ужгород

“На Саакашвілі!” – приблизно під таким гаслом люди в Ужгороді підтягувалися в ректорат, де у великій залі відбувався Антикорупційний форум”, – пише місцеве видання Ужгород.in.

У матеріалі цього сайту нарешті згадується й про інші “обличчя” “Руху за очищення”(більшість ЗМІ акцентують увагу переважно на постаті Саакашвілі).
Тоді як на форумах “Руху…”, звісно, виступає не лише його харизматично-помітний лідер. Серед інших “фронтперсон” – співачка Руслана Лижичко, очільниця Одеської митниці Юлія Марушевська, екс-заступник міністра економрозвитку, а нині – член реформаторської команди Саакашвілі Олександр Боровик, голова “Демальянсу” Василь Гацько тощо.

Саакашвілі регіони Рух за очищення

В Ужгороді, знову ж таки, зала, де відбувалося спілкування лідерів “Руху за очищення” з місцевими мешканцями, була заповнена по вінця.

На прес-конференції перед початком форуму Боровик назвав Закарпаття “феодальною вотчиною” – мовляв, просилися в ефір на телебачення, але змоги не дали.

А ще “рухівців” здивувало, як мало закарпатці використовують потенціал свого регіону. Наприклад, встановлюють надто низькі ціни в готелях.
“Якісний номер у хорошому готелі в Ужгороді коштує дешевше, ніж номер у найгірших готелях Франківська та Чернівців”, – зазначив Боровик.
Тоді як “принцип бігмака” свідчить: що дорожчий гамбургер, то кращий рівень життя у відповідному місті…

На завершення Міхеїл Саакашвілі зустрівся з колегою, закарпатським “губернатором” Геннадієм Москалем.

Саакашвілі-Москаль-Ужгород

“Із двох українських губернаторів на фото один москаль, а один грузин”, – пожартував Москаль у своєму стилі, констатувавши, що вони з Саакашвілі “дуже гарно поспілкувалися” й поділилися досвідом боротьби з корупцією.

Із двох українських губернаторів на фото один москаль, а один грузин )Зустрів сьогодні пана Саакашвілі в Ужгороді. Дуже…

Опубліковано Hennadii Moskal 24 лютого 2016 р.

Сьогодні Саакашвілі працює в Одесі. Судячи з усього, від виконання обов’язків голови Одеської облдержадміністрації він не відмовлявся й відпустку на час туру не брав. З Ужгорода пан Міхеїл, за його словами, повернувся по автошляхах за 16 годин.

Наступна зупинка туру “Руху за очищення” – у Луцьку. Приготуватися – Рівному та Житомиру.

Автор: Леся Шовкун
Фото: ФБ Міхеїл Саакашвілі і Василь Гацько

Читайте також:
Василь Гацько: “Саакашвілі може стати криголамом і клеєм”. Інтерв’ю “Новинарні”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна