Україна 2015 року продала Росії корабель, яким тепер возять зброю в Сирію

 

Україна у 2015 році продала Росії транспортний корабель, на якому РФ тепер постачає військове обладнання у Сирію. Йдеться про судно “Георгій Агафонов”, повідомляє “Українська правда” з посиланням на звіт Стокгольмського міжнародного інституту мирних досліджень.

Як пише видання, згідно з цим документом, для продажу корабля було використано монгольську “прокладку”. Тепер колишній “Георгій Агафонов” числиться у складі Військово-морського флоту Росії під назвою “Казань-60”.

Крім того, у звіті Стокгольмського інституту з’явилася нова категорія – “Українські бойовики”. Вони вказані як отримувачі російської зброї. Згідно зі звітом, у 2014 році Росія постачала їм протитанкові ракети, БТРи, ПЗРК і танки.

Стокгольмський центр зазначає, що Україна є дев’ятим у світі експортером зброї, покриваючи 2,6% світового попиту. На першому місці перебувають США (33%), на другому – Росія (25%), на третьому – Китай (5,9%).
Інформація про продаж корабля “Георгій Агафонов” уперше з’явилася 28 жовтня 2015 року у блозі російського Центру аналізу стратегій і технологій. Тоді повідомлялося, що цей корабель був голодним судном із серії десяти однотипних суховантажів-рефрижераторів класу “річка-море”, збудованих у 1987-1988 роках в Австрії для Радянського Союзу.
Після розпаду СРСР всі десять суден залишилися в складі Українського Дунайського пароплавства (УДП) і принаймні до 2015 року експлуатувалися під українським прапором.

“Влітку 2015 року теплохід “Георгій Агафонов” був викуплений у УДП і переведений новим власником під прапор Монголії. Немає сумнівів, що перехід під монгольський прапор із самого початку був пов’язаний з використанням якоїсь напівфіктивної компанії-“прокладки” для придбання судна в інтересах ВМФ Росії для застосування на “сирійській лінії”.
18 жовтня 2015 року судно вже як “Казань-60” з’явилося в Новоросійську, а через тиждень – у Севастополі вже під прапором допоміжних суден ВМФ Росії“, – йшлося у повідомленні російського Центру.

Також організація допустила, що “Георгій Агафонов” був не єдиним судном, яке Україна продала Росії: ймовірно, корабель того ж типу “Кызыл-60”, який із 10 листопада перебуває у Новоросійську, також був придбаний в Українського Дунайського пароплавства.

Читайте також:
Росія готує загарбаний в України десантний корабель “Ольшанський”
до використання в Сирії?

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна