Соколенко: Закон про “партійну диктатуру” підписано. Більше не голосуйте за Порошенка!

 

Наталія Соколенко
журналіст, заступник голови партії “Демократичний альянс”

(УП)

У квітні 2014 року перед молодими політиками, юристами, журналістами, громадськими активістами виступав “експерт”. Він ходить із каналу на канал, а найбільше цього “експерта” на “Інтері” через близькість “експертного” центру до Сергія Льовочкіна. Не називаю його прізвища, бо розмова була “оф рекордз”. Якраз Конституційний суд тільки-но згвалтував Конституцію на вимогу Януковича – дозволив формувати парламентську коаліцію не з фракцій (як йшлося у попередньому рішенні КС), а з фракцій і окремих депутатів, бо інакше Януковичу не вдавалося сформувати більшість у парламенті у конституційний спосіб.

“Експерта” запитали, що він думає про ці зміни. Так от, це експерт, який тоді ще й очолював одну з державних аналітичних установ, сказав: “Нуууу, розумієте, треба ж бюджет верстати… потрібна коаліція в парламенті…” Він прямо виправдав таке втручання у Конституцію.

У лютому 2016 року з Конституції познущалися лідери парламентських фракцій – Ляшко, Тимошенко, Березюк, Луценко, а також Бурбак та Купрієнко, що внесли законопроект 3700 і народні депутати, коли ухвалили цей “закон про партійну диктатуру”. А сьогодні (25 лютого) Конституцію помножив на нуль і президент Порошенко, коли підписав 3700.

Суть закону: партії зможуть вилучати будь-якого кандидата зі свого списку після оголошення результатів голосування – БЕЗ ЗГОДИ ВИБОРЦІВ.
Пояснення авторів цього антиконституційного закону – не пустити зрадників у парламент. Дуже смішно. А хто їх туди у списки завів? Чи продав місце?

Підписаний президентом закон 3700 суперечить Конституції України, тому що:

  1. Передбачає, що його дія поширюватиметься на виборчі партійні списки, що брали участь у виборах 2014 року – 58 стаття Конституції каже, що закони НЕ мають зворотньої дії в часі.
  2. Порушує наше виборче право – 71 стаття Конституції гарантує виборцям вільне волевиявлення.
    Вільне! Розумієте? Без втручання будь-кого, включно з партійними вождями.

“Закон вигідний тим, хто його подав, а подали його лідери п’яти фракції. Вони усі бояться бути чесними і відкритими перед своїми виборцями, вони всі сумніваються в своїх списках і хочуть ними маніпулювати. Виборцям слід більше ніколи не голосувати за партії, які дозволяють собі таке робити“, – сказав голова Центру політико-правових реформ і голова ради “Реанімаційного пакету реформ” Ігор Коліушко в інтерв’ю “Німецькій хвилі“, коли ще закон 3700 підтримали депутати.

Сьогодні треба прямо сказати і про Президента – ніколи більше не голосуйте за Петра Порошенка, який дозволив собі таке зробити з Конституцією.

І головний висновок: більшості наших політиків ядра Януковича і Порошенка, і Тимошенко, і Ляшка тощо абсолютно наплювати на Конституцію. На жаль, суспільство не до кінця розуміє цінність Конституції – і від цього ми живемо так, як ми живемо – у бідності, безправності, безпросвітності.

В успішних країнах – Конституція на першому місці. Вона у всіх на устах, в головах, на варті прав і свобод.
Так буде і нас. Стежте за хештегом #КонституціЯ

Цю інфографіку підготували експрти Центру політико-правових реформ
напередодні голосування в парламенті за антиконституційний законопроект:

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна