Лещенко: ЄС вважає, що Україна не виконала всі законодавчі вимоги для безвізового режиму

 

Сергій Лещенко
журналіст, народний депутат України від БПП

Новини з Брюсселя після зустрічі з високопосадовими представниками дипломатичного відомства ЄС (FB)

Євросоюз не вважає, що Україна виконала всі законодавчі зобов’язання в рамках переходу до скасування віз.

Якщо точно, то Україна виконала три з п’яти вимог для переходу до ухвалення відповідного рішення. ЄС зараховує ухвалення поправок до трьох законів минулого тижня, але

  1. ЄС не зараховує закон про декларування [доходів держчиновників], за яким кримінальна відповідальність запроваджується лише з 2017 року;
  2. ЄС чекає на формування Національного агентства запобігання корупції.

Якщо Україна хоче скасувати візи влітку 2016 року, вона має найближчими тижнями поправити закон про декларування, повернувши кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях вже цього року, а також дообрати трьох членів НАЗК.

Проблема в тому, що в одному пакеті з Україною по скасуванню віз перебуває Грузія, яка вже багато місяців тому виконала всі вимоги ЄС та чекає на аналогічні кроки України. Декілька тижнів тому президент Єврокомісії Юнкер пообіцяв прем’єр-міністру Грузії, що якщо Україна не виконає всі додаткові вимоги найближчими тижнями, україно-грузинський пакет буде розірвано.

Чому? Бо це несправедливо – змушувати Грузію чекати не зі своєї вини. В Грузії вибори восени, і чинний уряд хоче, щоб візи грузинам скасували якнайшвидше, і щоб це досягнення було зараховано в актив чинної грузинської влади.

Чим загрожує розрив пакету Україна-Грузія? Тим, що після цього Україна може потрапити в пакет до Туреччини, а це загальмує процес скасування віз на багато місяців.

Наступного тижня до Європарламенту приїздить спікер Гройсман з лідерами фракцій Верховної Ради. Сподіваюсь, представники ЄС популярно пояснять їм, що їхні ігри – це шлях в нікуди.

Читайте також:
Лещенко: Наливайченко намагається примазатись до Саакашвілі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна