Скандальний мідьярдер Трамп став фаворитом республіканців перед виборами у “супервівторок”

 

Мільярдер Дональд Трамп зміцнив свою позицію лідера президентської гонки серед республіканців: на кокусах (попередніх виборах) у Неваді вчора він набрав 45% голосів, причому відрив Трампа від суперників склав майже 20%. CNN називає це “перемогою з великим рахунком”.

Після підрахунку 30% голосів він лідирує з великим відривом від суперників з результатом 42,6%, на другому місці – сенатор від Флориди Марко Рубіо з 24,4%, сенатор від Техасу Тед Круз отримав менше 23,6% голосів.

“Це дивна ніч! – заявив Трамп своїм прихильникам на зібранні в Лас-Вегасі. – Ми виграли серед євангелістів. Ми виграли серед молодих людей. Ми виграли серед високоосвічених людей. Ми виграли серед погано освічених людей. Я люблю погано освічених!”

Більш того, Трамп розповів, що виграв майже половину голосів виборців-латиноамериканців, незважаючи на свою обіцянку побудувати стіну на кордоні з Мексикою.

Ця перемога стала для Трампа третьою поспіль: раніше в лютому він виграв попереднє голосування ще в двох штатах – в Південній Кароліні і Нью-Гемпширі. При цьому на перших кокусах, які традиційно проходять в Айові, Трамп посів друге місце, поступившись Тедові Крузу.

Після Південної Кароліни з республіканських перегонів знявся Джеб Буш – син екс-президента, якого початково називали потенційним фаворитом праймеріз від “Старої великої партії”.

Таким чином, попри скептичні очікування, саме екстравагантний Трамп є фаворитом змагання кандидатів-республіканців перед “супервівторком” 1 березня.
В цей день 15 штатів оберуть свого кандидата від республіканців і демократі. Тобто можуть остаточно виокремитись дві кандидатури, які боротимуться за президентський пост на виборах 8 листопада 2016 року.

Дональд Трамп, керівник “Організації Трампа” та засновник конкурсу краси “Міс Всесвіт”, відзначився вже багатьма скандальними виступами. Зокрема Трамп пообіцяв звести мур на всій протяжності кордону між Мексикою та США та вислати з країни 11 мільйонів нелегальних мігрантів, якщо стане президентом Сполучених Штатів. А коли Папа Римський Франциск назвав такий підхід “не християнським”, мільярдер заявив: “Якби Ватикан атакували бойовики “Ісламської держави”, Папа молився б, щоб Дональд Трамп був президентом”.

Наразі серед демократів із невеликим відривом лідирує Гілларі Клінтон. На партійних праймеріз у Неваді минулої неділі сенаторка від Нью-Йорка набрала 52% голосів, тоді як її суперник Берні Сандерс, сенатор від штату Вермонт – 48%. Хоча Клінтон розраховувала на впевненішу перемогу.

Раніше Гілларі перемогла на попередньому голосуванні в Айові, але програла Сандерсу в Нью-Гемпширі.

Виборча кампанія-2016: що буде далі

Перед вирішальними внутріпартійними голосуваннями від кожної партії залишаться лише двоє: фаворит і його суперник. Тому, хто програє у перших кількох праймеріз, стає значно важче знаходити фінансову підтримку, переконувати виборців у своїй спроможності здобути перемогу. Як правило, кандидати, які програли, швидко самі знімають свої кандидатури.

Наразі у виборах від демократів лишаються двоє кандидатів, він Республіканської партії – п’ятеро (сім уже знялися).

Більшість штатів влаштовують свої праймеріз і кокуси в березні та квітні, решта – у травні та на початку червня. Завершаться первинні вибори 14 червня проведенням праймеріз демократів в окрузі Колумбія. Республіканці закінчать в останніх кількох штатах на тиждень раніше.

Республіканська партія назве свого кандидата в президенти на загальнонаціональному з’їзді 18-21 липня, Демократична – 25-28 липня.

Для того, щоб стати кандидатом республіканців, претендентові необхідно заручитися підтримкою 1237 із 2472 учасників з’їзду, а в демократів – 2383 із 4764 делегатів.

Чим відрізняються праймеріз і кокуси

Більшість штатів перейшли на більш сучасну систему “праймеріз”, хоча кілька штатів досі проводять “кокуси”. Головна різниця, як зазначає Washington Post, – “хто платить за шоу”.

Праймеріз оргазіновує та оплачує уряд. Процедура проведення – така ж, як і під час національних виборів: виборець іде на дільницю і віддає свій голос за того чи іншого кандидата.

У деяких штатах праймеріз відкриті, тобто будь-який виборець, незалежно від того, до якої партії він чи вона належить, може прийти на дільницю і проголосувати. Щоправда, дозволено брати участь або в республіканських, або в демократичних праймеріз, а не в обох одразу.

У інших штатах голосування закрите: тобто віддати свій голос мають право лише зареєстровані члени партії.

Деякі праймеріз – “частково закриті”: брати участь у них мають право або члени партії, або безпартійні, але не члени якоїсь іншої партії.

Кокуси відрізняються тим, що за їх проведення платить партія. Слово “кокус” походить з мови індіанців алгонкінів та означає “рада племені” чи “гамірні збори”. І дійсно, кокуси проходять у формі зустрічей, на них обговорюють кандидатури керівників місцевих партійних осередків чи кандидатів в президенти від партії.

Кокуси можуть тривати годинами. Це означає, що потенційно в них бере участь менше людей у порівнянні з праймеріз, водночас ці люди більш активні в житті партії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.