“Приватна армія” Кадирова воює на Донбасі – доповідь соратника Нємцова

 

Російське видання The New Times опубліковало одну з глав експертної доповіді “Загроза національній безпеці”, підготовленої до роковин убивства російського опозиціонера Бориса Нємцова його соратником Іллею Яшиним, заступником голови Партії народної свободи.

Оприлюднена глава називається “Приватна армія”. У ній ідеться про стан справ в силових структурах Чечні та про участь “кадировців” у бойових діях на Донбасі.

Яшин пише, що створена в Чечні регіональна армія є, можливо, найбільш боєздатним військовим угрупуванням у сучасній Росії. Чисельність озброєних “кадировців”, за оцінками експертів, наближається до 30 тисяч. Значна їх частина формально є співробітниками МВС РФ і військовослужбовцями внутрішніх військ РФ.

“Фактично ж діючі на території Чечні збройні формування не залежать від федеральних органів влади і лояльні лише до президента Чечні. Тільки в Чечні Кремль дозволив створення місцевих підрозділів, підконтрольних де-факто тільки главі республіки”, – йдеться в доповіді.

“Ядро силових структур Чечні – це колишні сепаратисти, які були амністовані за рішенням глави республіки. Він же надав їм можливість знову взяти в руки зброю, але вже під своїм контролем. Таким чином, бойовики, що воювали з російською армією, зобов’язані Кадирову не тільки своїми місцем і зарплатою, але також свободою і життям”, – сказано в матеріалі Яшина.

Ілля Яшин пише, що в ході збройного конфлікту на території Донбасу проти українських сил діяли цілі загони бойовиків із Чеченської республіки.

У 2014 році з’явилися документальні свідчення створення на території Донбасу окремого чеченського батальйону “Смерть”, сформованого з ветеранів силових структур Кадирова. Бійці цього батальйону, зокрема, брали участь у боях за Донецький аеропорт та Іловайськ.

Читайте також:
На російського опозиціонера напали чеченці з тортом

В останні роки бойовики Кадирова активізувалися і в Москві, йдеться в доповіді.
“Якщо в Чечні їх головним завданням є захист режиму свого боса, то решту Росії вони починають сприймати як потенційну здобич”, – пише Яшин.

Так, крім охорони дружніх Кадирову бізнесменів і політиків “чеченський відділ” ФСБ в Москві надавав силову підтримку і кримінальним “авторитетам”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна