Президент Естонії вважає застарілим обмеження присутності військ НАТО біля кордонів з Росією

 

Президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес вважає застарілим Основоположний акт Росія-НАТО, який обмежує постійну присутність військ НАТО на території нових держав-членів Альянсу. Про це він заявив в інтерв’ю виданню Еesti Paevaleht, повідомляє “Європейська правда”.

Як наголосив Ільвес, договір, укладений 1997 року, не припускав нинішньої ситуації безпеки.

“Посилаються на договір 1997 року між НАТО і Росією та інтерпретують його неправильно. Там є фраза, що в нинішній ситуації з безпекою і в ситуації, яку можна передбачити, не будуть розміщувати масштабні постійні війська на території нових членів. У той час “масштабні” означало те, що не може бути більше бригади на країну”,- пояснив президент.

“Ситуацію з безпекою в 2016 році також неможливо було передбачити 20 років тому. Так що дійсно, така вузька інтерпретація договору — це дивно” – зазначив Ільвес.

Глава Естонської держави також виступив за проведення політики стримування щодо Росії.

“На Мюнхенській конференції звучало, що діалог з Росією можна розвивати, тільки коли одночасно підсилюють стримування. Я неодноразово говорив: діалог – не політика, стримування – це політика“, – наголосив він.

Президент Естонії також висловив думку, що своїми діями щодо України Росія підірвала договірні основи безпеки, закладені після Другої світової війни.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна