Коп, який розстріляв пасажира шаленого BMW, два роки тому фальсифікував справи Автомайдану – депутат

 

Ігор Луценко
народний депутат від ВО “Батьківщина”, громадський активіст під час Революції Гідності

(блог УП)

Виявляється, що патрульний поліції Сергій Олійник, котрий застрілив 17-річного пасажира злощасного БМВ, був раніше саме тим слідчим Оболонського райвідділку міліції, що сфальсифікував кримінальне провадження, незаконно затримав і відправив до СІЗО активістів “Автомайдану”, побитих “Беркутом” у Кріпосному провулку 23 січня 2014 року.

На пропозицію колеги Мустафи Найєма я особисто як депутат збирався брати поліцейського на поруки – оновлення органів правопорядку, як не як, є для мене глибоким особистим пріоритетом, і мені зрозуміло, що треба захищати нове від старого. Після судового рішення про арешт поліцейського Олійника я вирішив ретельніше вивчити справу, щоб розуміти, як треба діяти в апеляційному суді.

Коли поглянув на період роботи підозрюваного Олійника С.В. до того, як той потрапив у патрульні, то помітив там досвід роботи слідчим.

Перше запитання, яке постало – чи був він причетний до терору проти Майдану. Я звернувся до своїх колег по “Автомайдану”, котрі системно працюють з цим питання. І вони підтвердили – дійсно, слідчий Оболонського РУВС Олійник С.В. допитував мінімум одного затриманого “Беркутом” автомайданівця Дениса Сергієнка, сфабрикував проти нього справу за статтею 296, частина 3 (хуліганство, опір представникам влади) і на підставі тих фальсифікацій вніс до суду клопотання про тримання Дениса Сергієнка під вартою протягом двох місяців. Це клопотання, звісно, ручний суддя суддя Оболонського райсуду міста Києва Оробець Ю.П задовольнив.

Отак автомайданівця Сергієнка “закривали” на два місяці. Звісно, Денис пізнав у “копі” свого старого знайомого, він писав про це Геращенку та Авакову у соцмережах, але без реакції.


Нагадаю, у ніч на 23 січня 2014 року “Беркут” заманив у пастку “Автомайдан” у Кріпосному провулку, потрощив їхні машини, самих активістів сильно побив, а потім порозвозив по відділеннях київської міліції, де їх оформили як “хуліганів” і кинули надовго за грати. Серед постраждалих були мої давні друзі.

Важко було допустити, що співучасники злочинів проти майдану пройдуть усі сита відбору і потраплять у широко розрекламовану нову патрульну поліцію. Кого-кого, а нових патрульних у Києві збиралися зробити обличчям усіх майбутніх змін.

На жаль, висновок з цієї історії виходить далеко за межі особистостей тих, хто стріляв у BMW.

Ми, разом з активістами неодноразово ставили питання перед керівництвом МВС про необхідність чистки. Якби слідчого Олійника вчасно хоча б звільнили за свої злочини проти Майдану, 17-річний пасажир був би живий.

У понеділок я неодмінно направлю своє депутатське звернення до Хатії Деканоїдзе, де вчерговий раз поставлю ті питання, котрі як депутат у зверненнях та виступах порушував мільйон разів.Що це за поліцейська реформа, коли “слідаки”, котрі організовували терор проти майдану, потрапили у нову поліцію? Яким чином було організовано професійний відбір? Як так сталося, що цього Олійника пропустили психологи та кадровики? Скільки ще ментів-злочинців пролізло у нові органи?

Я також окремо напишу зверення на Еку Згуладзе, котра у ці дні прилетіла у Київ з Парижа, де мешкає постійно, будучи – вдумайтеся! – першим заступником міністра внутрішніх справ.

Я в неї хочу спитати, куди і як було потрачено десятки мільйонів доларів американських грантів на реформування міліції, чому криві злочинності зараз стрімко зростають, у країні хазяйнують банди грабіжників (приміром, кількість угонів на місяць зросла у десятки разів)?


Невже Ека Згуладзе прилітає з Парижа в Україну лише для того, щоб організовувати мітинги на захист ментів, котрі чинили злочини проти майданівців?
* * *

Прокуратура “шиє” копу, який стріляв по BMW,
перевищення службових повноважень і вбивство

Поліція випустила в шалене BMW не 77 куль, а 34.
Прокуратура ж іде “шляхом таврування”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна