Масові акції до других роковин Майдану в Києві переросли в погроми. Хроніка 20 лютого

 

Веб-камера на Майдані >>>>

Станом на 13:00 більше тисячі людей зібралися на майдані Незалежності в Києві на мітинг пам’яті загиблих під час Революції Гідності. Ще кілька сотень перебувають на прилеглих вулицях, зокрема на Інститутській (алеї Героїв Небесної).

У другу річницю перемоги Майдану присутні покладають квіти та схиляють голови біля меморіального хреста поруч із верхнім виходом зі станції метро “Хрещатик” та фотографій загиблих, виставлених на парапеті вздовж вулиці з боку Міжнародного центру культури й мистецтв (“Жовтневого палацу”).

На сходах перед палацом виступають учасники Революції Гідності, активісти, волонтери, добровольці, учасники АТО. Промовці висловлюють незадоволення діями влади та теперішньою ситуацією в країні, в якій винен “внутрішній ворог”.
Серед учасників зібрання – значна кількість представників “Самооборони Майдану”.

* * *

Загалом на 20 лютого в центрі Києва було заанонсовано вісім акцій, переважно за участю правих і праворадикальних сил.
Заплановано також марш центральними вулицями, до Михайлівського собору і в бік метро “Арсенальна”.

“У суботу важкий день, можливо, революційний день. Подивимось, як Господь управить”, – казав напередодні один із лідерів ОУН, учасник АТО Микола Коханівський.

У соціальних мережах було багато закликів до бунтів та непокори, зокрема від так званих Революційних правих сил.
При цьому “Правий сектор” відхрестився від провокацій. “Революційні праві сили” – це проект, спрямований проти роботи “Правого сектору”. Вони намагаються ввести в оману спостерігачів, і якщо стануться якісь провокації з їхнього боку, щоб всі могли подумати на нас”, – пояснив речник “ПС” Олексій Бик.

* * *

Станом на 11:50 праві активісти закидали бруківкою офіс компанії Ріната Ахметова на вул. Десятинній.
Про це в ефірі “Громадського ТВ” повідомив журналіст Богдан Кутєпов.

20 лютого 2016 Десятинна

Попри те, що в районі Десятинної порядок охороняли десятки екіпірованих поліціянтів у шоломах, активісти змогли розбити кілька шибок у приміщенні.
Лунали гасла “Ахметова-собаку повісить на гілляку!”, “Революція!” та “Схід і Захід разом”.

“Після флешмобу, тобто погрому, запрошую всіх повернутися на Майдан”, – закликав один з активістів.

* * *

Після полудня з’явилася інформація також про погром офісів “Сбербанку Росії” та “Альфа банку” в центрі Києва.

Погром в "Альфа банку"

Погром в “Альфа банку”

Як повідомив кореспондент каналу “112 Україна”, на Хрещатику невідомі радикали розтрощили вікна відділення “Альфа банку”, проникли всередину та потрощили офісні меблі та інше майно.
Біля “Арсенальної” погромники обмежилися тільки розбитими шибками “Сбербанку”.

Речник столичної Нацполіції Оксана Блищик повідомила, що наразі нікого з нападників не затримували. Правоохоронці планують проводити слідчі дії згодом і вже за їх фактом давати “принципову оцінку”.

Відео погрому в “Альфа банку”

* * *

О 13:45 радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк повідомив, що ситуація біля офісу Ахметова на Десятинній заспокоїлася.

“У місті все спокійно, поліція тримає ситуацію під контролем. У нас достатньо сил і засобів, щоб припинити провокації”, – сказав Шкіряк в ефірі каналу “112”.

За його словами, ця акція “не красить Україну як європейську державу… Не можна перетворювати день жалоби, день пам’яті наших побратимів на день зла”.

Зорян Шкіряк сказав, що поліція та СБУ мають інформацію про збройні провокації, які планують у цей день у Києві російські спецслужби. Проводяться контртерористичні заходи.

* * *

Національна поліція м. Києва відкрила кримінальні провадження за фактами нападу на відділення “Альфа банку”, “Сбербанку Росії” та офіс Ріната Ахметова. Про це в ефірі “112 Україна” повідомила речник столичної НП Оксана Блищик.
Вона повідомила, що санкція статті передбачає до 4 років позбавлення волі.

* * *

Поліція повідомляє, що під час погрому “Альфа банку” були вкрадені два телефони і гаманець.

“За фактом крадіжки двох мобільних телефонів і гаманця з банку під час вчинення хуліганських дій об 11:50 поліція почала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України”, – йдеться в повідомленні прес-служби ГУ НП у м. Києві.

* * *

Відповідальність за погроми в офісі компанії “СКМ” Ахметова та двох російських банків узяв на себе “Добровольчий рух ОУН” та його голова Микола Коханівський.

Він також попросив вибачення в “хорошого банку “Хрещатик”, у вікно якого випадково залетіла цегла під час нападу на “Альфа банк”.

“Якщо влада почне репресії проти нас за ці погроми, вона лише підтвердить, що є режимом “внутрішньої окупації”. Нам нема чого втрачати”, – заявив Коханівський у коментарі каналу “112”.

За його словами, учасники акції перед початком погромів, “спрямованих на зовнішнього ворога”, занесли в адміністрацію президента звернення з вимогою звільнити політичних в’язнів.

* * *

Близько 15:00 учасники масових заходів перекрили рух транспорту по Хрещатику від монумента Незалежності до Головпоштамту.

“Патрульні поліції намагаються врегулювати рух транспортних засобів по головній вулиці столиці”, – йдеться в повідомленні прес-служби ГУ НП в місті Києві.

* * *

Кількість учасників мітингу на Майдані, за оцінками “Новинарні“, зросла приблизно до 3 тисяч осіб.

Мітингувальники слухають промовців, співають гімн і скандують “Банду геть!” (про нинішню владу), “Слава Україні! Героям слава!” тощо.

Станом на 17:00 мітинг триває, однак кількість учасників поступово зменшується.

* * *

Біля постаменту поваленого раніше пам’ятника Леніну представники праворадикальних організацій встановили меморіальну табличку пам’яті убитого активіста “Правого сектору” Олександра Музичка (Сашко Білий) та Олега Мужчіля (Лісник).

За словами радикалів, вони були “героями, які боролися проти чинної влади і були вбиті”.

* * *

Близько 17-ї години люди в камуфляжі, які прийшли на Майдан з готелю “Козацький”, встановили під стелою Незалежності намет і оголосили, що будуть там ночувати, завтра проведуть на Майдані весь день там, а на 17:00 анонсують віче, де будуть висувати умови до уряду.

Учасники мітингу, який триває, закликають людей встановлювати інші намети та пункти обігріву. Деякі активісти закликають киян привозити на Майдан каву, чай та бутерброди.

Промовці під час виступів висловлюють незадоволення діями влади і закликають уряд та президента піти у відставку.

* * *

Станом на 18:30 навколо стели Незалежності запалили багаття у сміттєвих баках.

Як передає УНІАН, учасники мітингу шукають добровольців, щоб ті залишалися на всю ніч на чергування на Майдані.

Біля сміттєвих баків збираються люди, щоб грітися. На Майдан також підносять деревину та дрова для вогнищ.

Також співчуваючі розносять гарячий чай та роздають бутерброди людям, які перебувають на Майдані.

Прикметно, що онлайн-трансляцію з Майдану веде "17 канал", відомий проросійською позицією

Прикметно, що онлайн-трансляцію з Майдану веде “17 канал”, відомий проросійською позицією

* * *

Новий Майдан, який постав сьогодні, закінчиться зміною Конституції. Про це в ефірі “112 Україна” заявила народний депутат ІІІ, VI та VII скликань Інна Богословська.

“Це починається Майдан, який, я впевнена, до літа закінчиться повним переформатуванням і повним перезаснуванням країни з новою Конституцією, яка буде прийнята в установчий спосіб з новими правилами життя”, – вважає Богословська.

На думку політика, про це свідчить поява політичних вимог на сьогоднішньому вічі в Києві.

“Сьогодні на Майдані прозвучали політичні вимоги. Це не тільки вимоги звільнити політв’язнів, які висуваються всіма батальйонами, тому що всі кажуть, що патріоти в тюрмах, а злодії на свободі, і люди теж не розуміють, чому це так”, – каже колишній нардеп.

Ще одним свідченням зародження цих процесів є створення координаційного центру добровольчих батальйонів.

“Весь день сьогодні, починаючи з 11-ї години, командири бойових частин, добровольчих батальйонів і мілітаризованих громадських об’єднань, які весь час спілкуються, організували штаб. І це означає, що ці розрізнені групи отримали організаційний центр, і вони вже висувають погоджені між собою вимоги”, – сказала Богословська.

* * *

Близько 24:00 кількість учасників акції на Майдані зменшилася, але мітинг триває, повідомляє”Інтерфакс-Україна”.

На головній площі Києва залишається близько 200 осіб, вони зосереджені біля стели Незалежності.

 

Біля монумента стоїть великий армійський намет, який встановили так звані “Революційні праві сили”. Поруч лежать дрова.

Протестувальники збираються залишитись на Майдані на ніч і закликають усіх в неділю взяти участь у новому вічі.

* * *

Із самого ранку на вулиці Інститутській вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні президент Петро Порошенко та його дружина Марина.

Як повідомив сайт Банкової, “президентське подружжя встановило лампадки до пам’ятного Хреста на алеї Героїв Небесної Сотні на місці загибелі відважних українців”.

Президентське подружжя на алеї Героїв Небесної Сотні. 20 лютого 2016. Фото з ФБ

Президентське подружжя на алеї Героїв Небесної Сотні. 20 лютого 2016. Фото з ФБ

* * *
Президент Петро Порошенко заявив про неприпустимість зупинки розслідування злочинів часів Майдану з 1 березня через недосконалість законів та запевнив, що не допустить цього.

Про це Порошенко сказав на зустрічі з родинами Героїв Небесної Сотні, повідомили УНІАН у прес-службі глави держави.

Голова громадської організації “Родина Героїв Небесної Сотні” Ігор Гурик подякував главі держави за підтримку та розуміння скорботи родин. Він закликав інші громадські організації утриматись від акцій протесту у ці дні.

“Для нас дуже важливо гідно вшанувати пам’ять загиблих. Зараз дуже важливою є єдність нашої держави, щоб ми розуміли, що ми мажемо подбати про її цілісність, щоб перемогти агресора та втілити у життя ідеї Героїв Небесної Сотні та їхнє прагнення побудувати європейську державу”, — сказав батько загиблого героя Романа Гурика.

Ігор Гурик також висловив занепокоєння з приводу повідомлення про можливість зупинення розслідування злочинів часів Майдану з 1 березня через те, що набуде чинності закон про Державне бюро розслідувань в нинішній редакції.

“Президент наголосив на неприпустимості зупинки процесу розслідування через недосконалість законів та запевнив, що не допустить цього”, – наголошується в повідомленні.

Як повідомляли напередодні, начальник управління спецрозслідувань головного слідчого управління Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк заявив, що з 1 березня ГПУ припиняє розслідування справ про злочини на Майдані.

“Є закон про Державне бюро розслідувань. У зв’язку з недосконалістю його статей маємо ситуацію, що з 1 березня слідство не зможе тривати. Тому що слідчі прокуратури втратять повноваження, а ДБР працюватиме не буде“, – сказав Горбатюк.

Він наголосив, що пленарний тиждень у ВР завершився, а зміни не ухвалені. Наступне засідання Верховної Ради відбудеться 15 березня.

* * *

У Михайлівському Золотоверхому соборі патріарх Київський Філарет відслужив панахиду за загиблими під час Революції Гідності.

Читайте також:
Проміння гідності. Київ вшановує полеглих Героїв Майдану. ФОТОРЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна