У Раді не можуть визначитись, чи справді коаліція вже не існує і треба формувати нову

 

Заява лідера “Батьківщини” Юлії Тимошенко про те, що парламентська коаліція припинила своє існування й почався відлік часу для формування нової коаліції, не відповідають дійсності. Про це в коментарі УНІАН повідомив перший заступник голови Регламентного комітету Верховної Ради Павло Пинзеник (представник фракції “Народний фронт”).

Павло Пинзеник вважає, що коаліція “Європейська Україна” продовжує свою роботу і налічує у своєму складі достатню кількість народних депутатів, адже свого часу фракція Ляшка з неї формально так і не вийшла.

“Депутатська фракція Радикальної партії хоча свого часу робила політичну заяву про вихід із коаліції, однак ніяких практичних дій на виконання цих заяв не здійснювала. Ніяких документів до апарату Верховної Ради дана фракція не подавала”, – сказав очільник Регламентного комітету.

“Коаліція “Європейська Україна” працює в конституційному складі, і відсутні будь-які підстави стверджувати про припинення її діяльності”, – сказав Павло Пинзеник, зазначивши, що вихід фракцій “Батьківщина” та “Самопоміч” зі складу коаліції не відобразяться на її діяльності.

“Ми маємо достатньо голосів для прийняття необхідних для країни рішень”, – резюмував представник фракції “Народний фронт”.

Водночас сьогодні голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на засіданні парламенту офіційно оголосив про вихід фракції “Об’єднання “Самопоміч” зі складу коаліції.
Спікер зазначив, що, “згідно з поданою заявою повідомляю про припинення участі фракції “Самопоміч” в коаліції депутатських фракцій “Європейська Україна”.

При цьому голова ВР повідомив про початок роботи над створенням нової коаліції: “Шкода, але я думаю, що ми будемо продовжувати політичні консультації і знайдемо правильний вихід для країни зі сформованої ситуації”.

Нагадаємо, 16 лютого Верховна Рада 247 голосами визнала роботу уряду незадовільною, але не підтримала постанову про недовіру Кабміну. 17 лютого фракція “Батьківщина” у зв’язку з провальним голосуванням за відставку Кабміну заявила про вихід із парламентської коаліції, наступного дня аналогічне рішення оголосила “Самопоміч”.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко також вважає, що упродовж трьох тижнів необхідно формувати нову коаліцію і новий уряд.

У коментарі журналістам Ляшко зазначив, що його фракція пропонує “усім демократичним силам парламенту” почати формування нової коаліції.

“Відповідно до Конституції, є 30 днів на формування нової коаліції. У нас цих 30 днів немає. Ми не можемо дозволити собі розкіш 30 днів формувати нову коаліцію”, – сказав лідер РПЛ.

Ляшко закликав відсьогодні розпочати формування нової коаліції, напрацювання нової програми її та формування нового складу уряду.

“Це наша пропозиція. Ми готові брати в цьому участь і бути учасниками формування нової коаліції”, – підкреслив він.

За словами Олега Ляшка, “наступні три тижні необхідно витратити на те, щоб сформувати нову коаліцію, новий уряд і на наступний пленарний тиждень, який буде через три тижні, запропонувати суспільству нову коаліції, нову програму дій та новий уряд”.

Читайте також:
Коли можуть бути дострокові вибори. Читаємо Основний закон

Саакашвілі: якщо депутати БПП не вийдуть з коаліції,
на них ляже відповідальність за переворот

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна