Посол ЄС: для безвізового режиму не вистачає “правильного” закону про електронне декларування

 

Європейський Союз вітає ухвалення українським парламентом законів, необхідних для запровадження безвізового режиму з ЄС, але наголошує на необхідності внесення змін до закону про електронне декларування.
Про це йдеться в заяві посла ЄС Яна Томбінського, оприлюдненій на офіційній сторінці представництва Євросоюзу в Україні у “Фейсбуці”.

“Я вітаю ухвалення в другому читанні законів про повернення та управлінні активами (4056), про спеціальну конфіскацію та арешт активів (4054) та (змін до закону) про прокуратуру (4055).
Ми чудово усвідомлюємо, яких тяжких зусиль доклали ті, хто зробив свій внесок у досягнення цього результату”, – зазначає Томбінський.

EU Ambassador Tombinski on recently adopted laws by Verkhovna RadaI welcome the adoption in the second reading of the…

Опубліковано European Union in Ukraine 18 лютого 2016 р.

 

Водночас посол наголошує, що виконання безвізових вимог на цьому не завершилося.
“Для завершення цих зусиль необхідно, аби закон про електронне декларування (№3755) був приведений у відповідність до міжнародних стандартів”, – підкреслюється в заяві.

Читайте також:
Рада ухвалила три останні “безвізові” закони. Але є проблема

На запитання в коментарях, чи означає це, що через невідповідність закону про електронне декларування вимогам ЄС Україна на шляху до безвізового режиму втратить іще кілька місяців, посол відповів:

Остаточне рішення – в руках Ради ЄС. Єврокомісія передасть їй законодавчу пропозицію про запровадження безвізового режиму з Україною, але рішення – за Радою”.

Томбінський також нагадав, що Україна має завершити формування керівного складу НАЗК (Національної агенції з питань протидії корупції) та запустити роботу цього органу “в першому кварталі 2016 року”.

Ще до того, як Томбінський висловився з приводу сьогоднішніх голосувань українського парламенту, голова комітету ВР з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко у своєму “Фейсбуці” написала, що Верховна Рада “виконала домашнє завдання” Євросоюзу.

Після дуже важливого і непростого обговорення безвізових законів . Радіємо, що ВР підтримала закони не у вихолощеному ва…

Опубліковано Iryna Gerashchenko 18 лютого 2016 р.

“Радіємо, що ВР підтримала закони не у вихолощеному варіанті, прийнятному для ЄС. Лана Зеркаль (МЗС), Олександр Данилюк (АП), Павло Петренко (Мін’юст) знайшли порозуміння з сесійною залою і аргументи на користь законів. І дуже важливим було звернення президента на підтримку законів в європейському варіанті”, – зазначила Геращенко.

“Маємо шанс тепер, що Європейська комісія спрямує до Ради ЄС законодавчу ініціативу про терміни безвізового режиму України в одному пакеті з Грузією. Можемо говорити про виконане домашнє завдання”, – написала голова комітету.

При цьому Геращенко зауважила, що Верховна Рада поки що не передала ЄС остаточний текст закону про електронне декларування, поправки до якого вносилися “з голосу” й поки що проходять “вичитку” в комітеті.

Вона також наголосила, що “найголовніше – для впровадження електронної декларації має запрацювати Агентство запобігання корупції, адже саме воно має технічно затвердити форму декларації і почати працювати над перевіркою”.

Як писала “Новинарня“, у четвер, 18 лютого, Верховна Рада Верховна Рада ухвалила останні три закони, необхідні для запровадження безвізового режиму України з Євросоюзом.
Водночас залишається чинним закон про електронне декларування, ухвалений 16 лютого в такій редакції, яку в ЄС назвали неприйнятною.
Європейська комісія має подати до Ради ЄС законодавчу пропозицію про скасування віз для громадян України у п’ятницю, 19 лютого.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна