Лідери ЄС домовилися відновити вільне пересування в межах Шенгенської зони

 

Функціонування Шенгенської угоди має бути поновлено в повному обсязі – з посиленим контролем на зовнішніх кордонах і вільним пересуванням у межах Шенгенської зони.
Таке рішення було ухвалено за підсумками першого дня саміту глав держав та урядів Євросоюзу, повідомляє “Європейська правда”.

“Важливо відновити  нормальне функціонування Шенгенської зони, з повною підтримкою держав-членів, які стикаються з важкими обставинами”, – йдеться у висновках саміту щодо міграції.

“Ми повинні повернутися до ситуації, коли всі члени Шенгенської зони повністю застосовують Шенгенський кодекс про кордони і відмовляють у в’їзді на зовнішніх кордонах громадянам третіх країн, які не виконують умови в’їзду і не подали заяву про надання притулку, хоча мали можливість зробити це” – наголошується в заяві лідерів Євросоюзу.

Водночас учасники саміту звернулися до Туреччини з вимогою суттєво обмежити потік біженців до ЄС.

“Повне і якнайшвидше здійснення плану дій ЄС-Туреччина залишається пріоритетом для того, щоб зупинити міграційні потоки і для вирішення проблеми з мережами нелегальних перевізників людей. Притік біженців, які прибувають із Туреччини до Греції, залишається занадто великим. Ми повинні бачити суттєве і тривале скорочення кількості випадків нелегального прибування з Туреччини до ЄС “, – наголошується в заяві.

Ці питання лідери ЄС планують обговорити з турецькою владою під час наступного міні-саміту за участю Туреччини, запланованого на 17-18 березня. Попередня така зустріч, раніше призначена на 18 лютого, була скасована через теракт в Анкарі.

Крім того, учасники саміту вимагають покласти край некоординованим заходам уздовж так званого балканського маршруту і практиці неконтрольованого транзиту.

Читайте також:
Меркель нагадала біженцям, що вони мають повернутися додому

Водночас Македонія, Сербія, Хорватія, Словенія та Австрія погодили низку заходів на власний розсуд, повідомляє “Німецька хвиля”. Так, на грецько-македонському кордоні має з’явитися центр реєстрації, аби одразу переправляти біженців безпосередньо до Австрії. Відень, у свою чергу, планує щоденно пропускати через свою територію до 3,2 тисячі шукачів притулку, які їдуть у бік Німеччини.

Також лідери ЄС привітали рішення НАТО долучитися до розвідувальних дій в Егейському морі, які покликані виявляти нелегальних перевізників мігрантів.

 

Для покращення захисту зовнішніх кордонів учасники саміту домовилися прискорити розбудову системи контролю кордонів ЄС та спільної берегової охорони. Для цього Єврокомісія планує створити прикордонне відомство чисельністю близько тисячі постійних працівників, а також штатний резерв кількістю 1,5 тисячі осіб.

За необхідності їх відправлятимуть у кризові місця протягом трьох днів – якщо доведеться, то навіть проти волі влади конкретної країни, яка не виконує своїх обов’язків із захисту кордонів.

Як писала Новинарня, раніше Австрія оголосила про поновлення паспортного контролю на кордонах з іншими державами ЄС, аби припинити потік нелегальних мігрантів, передусім з охопленої війною Сирії.
Наприкінці січня відбулася нарада глав МВС країн ЄС, яка рекомендувала Єврокомісії підготувати законодавчу базу для обмеження дії Шенгенської угоди на два роки.

Читайте також:
По дорозі до Греції потонули ще 40 мігрантів.
За місяць морем дісталися Європи більше 40 тисяч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна