Європа дозволила авіапольоти над Кримом. УТОЧНЕННЯ

 

Європейська агенція авіаційної безпеки (EASA) дозволила польоти над окупованим Кримом. При цьому в авіаційному відомстві наголошують, що координуватиме ці польоти Україна, повідомляє “ЛігаБізнесІнформ” із посиланням на інформаційний бюлетень EASA .

Водночас у Міністерстві інфраструктури України уточнили, що йдеться про маршрути над Чорним морем, які не пролягають над територією окупованого Криму.

Раніше повідомлялося, що авіакомпанії можуть розглянути виконання польотів над окремими частинами Кримського півострова, які були закриті після його окупації Росією.

Проте в бюлетені EASA вказано лише авіаційні позначення двох маршрутів, які має на увазі агенція – L851 та M856. Плутанина виникла після уточнення газети The Wall Street Journal про те, що йдеться про два маршрути у повітряному просторі навколо Сімферополя.

“У висновку EASA йдеться виключно про маршрути у повітряному просторі над Чорним морем, які не зачіпають територію Автономної республіки Крим. Повітряний простір над АРК та територіальними водами залишається закритим для польотів повітряних суден. Повідомлення деяких ЗМІ про те, що будуть відновлені польоти над Кримом, є помилковими”, – пояснюється в повідомленні на сайті Мінінфраструктури.

“Використання рекомендованих EASA маршрутів над Чорним морем дозволить авіакомпаніям скоротити свої витрати та сприятиме розвантаженню повітряних маршрутів у районах польотної інформації суміжних держав”, – додають у профільному міністерстві.

“Таким чином підтверджено готовність українського провайдера аеронавігаційного обслуговування гарантувати належний рівень безпеки повітряного руху в міжнародному повітряному просторі, відповідальність за який покладено на Україну”, – констатує Мінінфраструктури.

В EASA зазначають, що на даний момент вживаються всі заходи щодо зниження ризиків, і авіакомпанії можуть використовувати інформацію, надану Україною для планування польотів.

У бюлетені також наголошується, що координацію літаків на зазначених маршрутах здійснюватиме Україна.
“Ми й надалі стежитимемо за розвитком ситуації в регіоні й оновлюватимемо інформацію про безпеку”, – зазначається в бюлетені EASA.
Раніше агенція не рекомендувала здійснювати польоти над Кримом у зв’язку з його окупацією Росією.
Wall Street Journal називає таке рішення EASA перемогою України, яка сама просила затвердити окремі маршрути над Кримом влітку 2015 року.
І перемогою не лише політичною, адже іноземні авіакомпанії платять за користування повітряним простором інших держав. І платитимуть за польоти навколо Криму саме Києву, незважаючи на всі претензії Москви.
“Щиро вітаю Україну. Ми відновили своє право контролювати один із найважливіших повітряних коридорів для транзиту літаків повз український Крим. Це не лише політична перемога, але й економічна!
Прибутки Аероруху суттєво зростуть. Над цим ми працювали довгий рік”, – написав з цього приводу у “Фейсбуці” заступник міністра інфраструктури Володимир Омелян, позначивши цей допис тегом #‎Кримнаш‬.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна