Московська церква розширила “канонічну територію” на Антарктиду. ВІДЕО патріарха з пінгвінами

 

Предстоятель Російської православної церкви, патріарх Московський Кирил 17 лютого відвідав Антарктиду.
Там він провів богослужіння в єдиному постійно діючому храмі Білого континенту – православній церкві Святої Трійці, повідомляє сайт Московської патріархії.

Як сказано в повідомленні, в Антарктиду патріарх Московський прилетів на запрошення полярників. Він також відвідав російську полярну станцію “Беллінсгаузен” на острові Ватерлоо.

 

патріарх Кирил УкраїнаПерший в історії візит глави Російської церкви в Антарктиду, територія якої, нагадаємо, є нейтральною, відбувся на запрошення начальника Російської антарктичної експедиції Валерія Лукіна. За словами Лукіна, цей візит відбувся в рамках підготовки до святкування 200-річчя відкриття Антарктиди російською експедицією Беллінсгаузена і Лазарєва.

На станції “Беллінсгаузен” патріарх Кирил відслужив також літію за упокій 64 російських полярників, які з 1968 року загинули й померли під час освоєння Антарктиди. Богослужбові піснеспіви виконав хор духовенства Московської єпархії.

На пам’ять про перші відвідини Антарктиди і Троїцького храму патріарх передав парафії ікону святого рівноапостольного Кирила та вишиті покрівці.

Патріарх РПЦ поспілкувався з членами російської експедиції, а також зі співробітниками інших експедицій, “в тому числі з полярниками з чилійської, китайської та інших станцій, які прийшли на зустріч із предстоятелем Російської церкви”.

Як представляє сайт МП, серед інших главу РПЦ в Антарктиді супроводжував керуючий справами Української православної церкви (МП) митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич).

А тут з 30-ї секунди можна подивитися, як Кирил спілкується з пінгвінами:

На Білий континент патріарший літак вилетів із міста Пунта-Аренас у Чилі, де здійснив технічну зупинку на шляху з Парагваю. Цю країну предстоятель РПЦ відвідав після Куби, де провів історичні переговори з Папою Римським Франциском та ще кілька зустрічей. Зокрема – з багаторічним кубинським лідером Фіделем Кастро.

У Парагваї патріарх Московський, серед іншого, мав зустріч із президентом Орасіо Мануелем Картесом.

Читайте також:

* * *

Антарктична станція “Беллінсгаузен” заснована радянською антарктичною експедицією 22 лютого 1968 року. Нині належить Росії. Станом на 2015 рік на станції працювали 8 осіб цілорічного складу й 5 сезонних спеціалістів.
У 2013 році станцію відвідав американський рок-гурт “Металліка”.

Храм Святої Трійці в Антарктиді
Ідея будівництва в Антарктиді постійної церкви належить начальнику Російської антарктичної експедиції Валерієві Лукіну та капітанові російської жіночої полярної команди “Метелиця” Валентині Кузнєцовій. Була підтримана попереднім главою РПЦ патріархом Алексієм ІІ.
Храм був зрублений теслями з Гірно-Алтайська в селі Кизил-Озек. Після того, як вона відстоялася близько року, будівлю розібрали й переправили в Антарктиду, де її зібрали знову.
Свято-Троїцька церква освячена 15 лютого 2004 року. Настоятелі храму міняються щороку, приблизно за таким самим графіком, як і працівники антарктичних наукових станцій.

Читайте також:
“Заява Папи й Кирила – це гірше, ніж пакт Молотова-Ріббентропа.
Це як Андрусівська угода 1667” – історик

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна