Коли можуть бути дострокові вибори. Читаємо Основний закон

 

Після оголошення фракції “Самопоміч” про вихід зі складу коаліції у Верховній Раді України в складі парламентської більшості залишаються лише фракції “Блок Петра Порошенка” і “Народний фронт”, які разом налічують 217 народних депутатів. Цього не вистачає, адже в більшість повинні входити не менше 226 народних депутатів.

Що далі?

Президент, згідно з законом, зможе достроково припинити повноваження парламенту через місяць, але тільки в тому разі, якщо протягом місяця після розпаду старої коаліції депутати у Верховній Раді не зможуть домовитись про нову більшість.

Позачергові вибори президент може призначити протягом 60 днів після припинення повноважень ВР.

При цьому варто зауважити, що Президент має право, але не зобов’язаний достроково припиняти повноваження Верховної Ради. Така норма міститься у статті 90 Конституції України.

Нагадаємо, за останні два дні з коаліції вийшли дві фракції — “Батьківщина” та”Об’єднання “Самопоміч”. Раніше з коаліції вийшла Радикальна партія Ляшка, однак на засіданні парламенту 18 лютого Олег Ляшко заявив, що його фракція готова брати участь у формуванні нової більшості у ВР.

Однак наразі коаліція “Європейська Україна” формально ще існує. Жоден депутат офіційно ще не відкликав підпису з-під коаліційної угоди, голова ВР не робив про це оголошень.

Читайте також:
Соцопитування: скільки взяли б БПП, Опоблок і Саакашвілі,
якби вибори ВР відбулися зараз

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна