Коаліція “Європейська Україна” припинила існування. У новій більшості чекають Ляшка й “тушок”

 

Фракція “Самопоміч” оголосила про вихід із парламентської коаліції. Таким чином, коаліція “Європейська Україна” припинила існування.

Про вихід із більшості фракції “Об’єднання “Самопоміч” оголосив її лідер Олег Березюк разом із депутатами фракції. Провід партії вимагає підготовки до дострокових виборів, але не відмовляється від підтримки у чинній ВР деяких державницьких законопроектів.

Повний текст заяви “Самопомочі”

“16 лютого 2016 український народ став свідком відвертої змови між вищим керівництвом держави з одного боку і олігархами та підконтрольними їм силами в парламенті з іншого. Відбулася спроба остаточного цементування влади клептократії та олігархії в Україні. Став очевидним владний союз, в який увійшли частина фракції Блоку Петра Порошенка, “Народний фронт” і уламки Партії регіонів, підконтрольні ряду олігархів. Такі дії делегітимізували уряд України, є замахом на державний лад країни і остаточно розвалили парламентську коаліцію “Європейська Україна”.

Особливо цинічно, що такий союз оформився напередодні річниці розстрілу патріотів на Майдані і трагічних подій в м. Дебальцеве.

Враховуючи це, провид партії Об’єднання “Самопоміч” постановив:

– визнати неможливим подальше перебування Об’єднання “Самопоміч” в союзі з політичними силами, які стали учасниками олігархічного перевороту у парламенті і припинити участь у парламентській коаліції;

– ініціювати створення платформи для об’єднання експертних і громадських середовищ на національному і регіональному рівнях з метою узгодження спільних позицій з Конституції України, економічному розвитку та зростанню добробуту людей, реформ у ключових галузях та розробки плану дій для досягнення цих цілей.

– фракції Об’єднання “Самопоміч” ініціювати зміни до Закону України “Про вибори” з метою проведення наступних парламентських виборів на основі відкритих виборчих списків;

Декларуємо готовність підтримувати ті законопроекти нової коаліції і президента України, які будуть сприяти обороноздатності країни, європейської інтеграції та зростанню добробуту людей.

Звертаємося до депутатів членів фракції Блоку Петра Порошенка і “Народного фронту”, які вважають себе неприйнятною участь в організації цементування влади клептократії та олігархії, вийти зі своїх фракцій, чітко задекларувати свою позицію і спільно координувати дії для захисту парламентаризму в Україні.

Будь собою!
Слава Україні!”

На запитання, як у “Самопомочі” ставляться до розпаду коаліції, депутат Єгор Соболєв відповів: “У нас уже давно існує коаліція “Клептократична Україна”, яка обирала генпрокурора і не голосувала за відставку уряду”.

За словами Березюка, “Самопоміч” готова відмовитись від усіх парламентських постів, зокрема від посади заступника голови ВР, яку зараз обіймає Оксана Сироїд.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду оперативно прокоментував розпад коаліції, запропонувавши “свою руку” президентові Петру Порошенку та фракції БПП для створення нової більшості.

Наміри частини парламенту відставити уряд і влаштувати дострокові вибори Яценюк назвав “сценарієм розпаду країни, який ми переживали 10 років тому, але тепер усе ще складніше”. “Ми не дамо кинути країну в вирій нестабільності”, – наголосив глава уряду.

Раніше сьогодні стало відомо про згоду фракції Радикальної партії Ляшка увійти в нову коаліцію на певних умовах.

Депутат від БПП Сергій Лещенко в коментарі каналу “112 Україна” зазначив, що йдеться про фінансове зацікавлення фракції одним із держпідприємств.

За словами Лещенка, нова коаліція очікується у складі частини Блоку Порошенка, “Народного фронту”, фракції Ляшка та “фракцій “тушок”.
“Воля народу” буде підголосовувати та інші”, – спрогнозував депутат.

Нагадаємо, вчора про вихід із коаліції оголосила фракція ВО “Батьківщина”.

Сьогодні “Баткьівщина” й “Самопоміч” не голосували навіть за постанову, якою ВР просить міжнародну спільноту посилити тиск на Росію.

Читайте також:
Задоволений “Народний фронт” про провал відставки уряду:
“Сьогодні хтось буде жерти свої лабутени”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна