Ситник: “Нардепи зловживають правом звертатися до НАБУ. У нас уже проваджень на 2 млрд. грн.”

 

Відкривши перші провадження 4 грудня, зараз Національне антикорупційне бюро України розслідує більше 70 проваджень. Про це в ході прес-конференції, яку транслював у прямому ефірі канал “112 Україна”, повідомив голова НАБУ Артем Ситник.

“Зараз цих проваджень більше, ніж самих детективів, оскільки дуже багато звернень надходить до НАБУ, в тому числі від народних депутатів. Частково справи було залишено після їх передачі з Генпрокуратури (…) – це близько 20 кримінальних проваджень. [Ще] 51 кримінальне провадження було зареєстровано детективами після початку роботи”, – заявив Ситник.

За його словами, суми, які фігурують у цих провадженнях, перевищують 2 млрд. гривень. Зокрема лише афера з “Укргазвидобуванням” обійшлася державі в 1 млрд грн.

При цьому голова НАБУ поскаржився на велику кількість безпідставних звернень від народних депутатів, які не базуються на обґрунтованих відомостях.

“Ця проблема набуває системний характер, я постійно про це говорю. Ви бачите, який резонанс набувають окремі справи. Політики починають використовувати ці провадження для політичних розборок. 20 звернень від нардепів заходить в день. Є депутати-рекордсмени, кількість їх звернень перевищує сотні. Я питаю, ви пишете більше законів чи звернень [до НАБУ]? Ваша робота – писати законодавство”, – наголосив Артем Ситник.

Очільник бюро визнав, що НАБУ розслідує справу за заявою народного депутата про виплату “зарплати у конвертах” чиновникам та міністрам. В рамках розслідування було викликано міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, однак він не є підозрюваним.

“До нас звернувся ще минулого року народний депутат [від БПП Вадим Денисенко] із заявою про те, що не тільки Пивоварський, а цілий список чиновників та інші міністри отримують зарплати в конвертах і скоюють незаконне збагачення”, – зазначив Ситник.

За його словами, з цього приводу був викликаний ще минулого року міністр Пивоварський, який заперечив ці факти.

“Я був здивований, що саме вчора він (Пивоварський) через два місяці після візиту НАБУ заявив, що нібито проти нього порушене кримінальне провадження, – сказав Ситник, додавши: – Депутат, який написав це звернення так і не з’явився, і усно сказав, що нічого не знає про ці факти, які зазначені в моєму зверненні”.
У цьому контексті Ситник ще раз поскаржився на зловживання правом нардепів звертатись до НАБУ.

У свою чергу нардеп Вадим Денисенко на своїй сторінці у “Фейсбуці” повідомив, що це саме він звернувся до НАБУ – після того як “один із працівників Міністерства [інфраструктури] Максим Бурячок заявив, що йде з міністерства через те, що не може миритися з зарплатами в конвертах (він називав цифру від 2 до 10 тис дол США)”.
“Після цього я звернувся до НАБУ розглянути цю заяву цієї конкретної фізичної особи (скріншот додавався)”, – пояснив Денисенко.

Читайте також:
Пивоварський не йде в політику і називає конкретні умови, на яких він залишиться в уряді

 Нагадаємо, 10 лютого, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський заявив, що стосовно нього порушено кримінальну справу, про що він дізнався в Національному антикорупційному бюро.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна