Росія відкинула вимоги ООН і США припинити вбивства мирного населення в Алеппо

 

Держсекретар США Джон Керрі прибув до Мюнхена, де сьогодні починається новий раунд переговорів щодо мирного врегулювання сирійської війни. Мета Керрі – переконати сторони конфлікту оголосити припинення вогню, аби доправити в регіон гуманітарну допомогу, інформує “Євроньюз”.

Напередодні держсекретар заявив, що Росія у своїй повітряній кампанії в Сирії використовує некеровані бомби (так звані “німі”), від розриву яких масово гинуть мирні жителі, зокрема в районі Алеппо. Керрі додав, що “це треба припинити”.
Також він звинуватив Росію й сирійський уряд Асада у невиконанні умов резолюції Ради безпеки ООН від грудня минулого року, яка закликає забезпечити негайний гуманітарний доступ до цивільних осіб і до припинення повітряного й артилерійського бомбардування цивільних громадян.

Російська сторона назвала “суцільними вигадками” заяву Керрі. Однак “Євроньюз” інформує: лікарі, які працюють у Сирії, кажуть, що шпиталі переповнені жертвами російських бомбардувань, снаряди влучають навіть у лікарні.

Найскладніша ситуація склалася саме навколо міста Алеппо, яке урядова сирійська армія намагається захопити за підтримки російської авіації.

Активні бойові дії в провінції Алеппо змусили близько 50 тисяч місцевих жителів покинути свої будинки, йдеться в повідомленні на сайті Міжнародного комітету Червоного Хреста.
Гуманітарна ситуація в регіоні стрімко погіршується – скорочені поставки продовольства, є проблеми з водопостачанням, існує брак палива і електропостачання. За останні кілька днів МКЧХ направив продукти і воду в район на північ від Алеппо, де тимчасово розміщуються близько 10 тисяч біженців.

У Раді безпеки ООН 10 лютого світові держави знову закликали Росію припинити бомбардування в Алеппо, зазначає ВВС. Закрита нарада була скликана Іспанією й Новою Зеландією для обговорення ситуації в Алеппо.
За його підсумками постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін заявив, що Росія не збирається виправдовуватися за свої дії, адже діє в Сирії “дуже відкрито” і знаходиться там на законних підставах – на запрошення сирійського уряду, передає ТАСС.

Незважаючи на те, що західні країни звинувачують Росію в бомбардуванні мирного населення і місць дислокації помірної сирійської опозиції, Москва продовжує стверджувати, ніби удари націлені виключно на позиції бойовиків “Ісламської держави”.

Водночас агентство Reuters повідомляє, що Росія нібито запропонувала встановити режим припинення вогню в Сирії “з березня”. Таку інформацію журналісти агентства отримали від одного з анонімних західних чиновників.
Джерело при цьому заявило, що в США є певні побоювання щодо деяких пунктів російської пропозиції і жодних домовленостей із цього приводу не досягнуто. США вимагають негайного припинення ударів.

Минулого тижня спецпосланець ООН з питання сирійської кризи Стеффан де Містура оголосив перерву в женевських переговорах щодо Сирії до 25 лютого, запропонувавши учасникам “ще попрацювати”.

Читайте також:
Туреччина обіцяє захищати сирійське Алеппо від Асада і Росії

Росія готує загарбаний в України десантний корабель “Ольшанський” до використання в Сирії?

Через загострення ситуації посольство України в Сирії евакуюють до Лівану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна