Посол України в Хорватії – послу Росії: дружба можлива лише після Гаазького трибуналу

 

Посол України в Хорватії Олександр Левченко відмовився прийняти запрошення російського колеги на святкування Дня російської дипломатії в той час, як Росія веде війну проти України.
Про це Левченко написав у відкритому листі до посла Російської Федерації в Хорватії Анвара Азімова.

“Визнаю, що був здивований, отримавши ваше запрошення на прийняття з нагоди Дня російської дипломатії. Росія де-факто веде проти України війну, в якій загинули тисячі моїх співвітчизників, окупувала наш Крим і частину Донбасу, а російська дипломатія, у тому числі й ви особисто, самовіддано цю агресію виправдовує”, – наголошується в листі

“Звичайно, я міг би залишити ваше запрошення без відповіді, але дипломатія, незважаючи на всю свою куртуазність, це хитра гра. Я не хочу давати привід, аби про мене говорили, що я відхилив протягнуту руку «дружби і примирення», а тому вирішив публічно пояснити, чому не можу прийняти ваше запрошення на святкування”, – пише Левченко.

“Якби я його прийняв, то тим самим по суті визнав би окупацію Росією українських територій, принизив би і себе, і свою Батьківщину. Тому в запрошенні, яке виглядає, наче дружній жест, я відчуваю приховану зневагу”, – наголосив український посол.

“Але розставмо крапки над «і». Я за примирення, але не за примирення зі злочином. Я вірю у відновлення дружби між Україною і Росією. Але тільки тоді, коли Росія поверне Україні Крим та інші загарбані території, а всі винуватці агресії постануть перед трибуналом десь у Москві або Гаазі”, – заявив очільник дипмісії у Хорватії.

І попросив посла Росії до того часу “не переобтяжувати себе” надсиланням подібних запрошень на його адресу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна