МВС почало розслідування проти Саакашвілі, який “злив” у мережу секретні дані

 

Міністерство внутрішніх справ почало розслідування щодо дій голови Одеської області Міхеїла Саакашівлі, який виклав в інтернет секретну інформацію з передової сил АТО.
Про це в інтерв’ю російській “Новой газете” повідомив речник адміністрації президента з питань АТО, полковник Андрій Лисенко.

“Останнє, явне: відео з передової, яке злив в інтернет Саакашвілі. Повна здача українських позицій! Те, що суворо забороняли журналістам, зробив не останній державний чиновник”, – обурився Лисенко, говорячи про порушення військової цензури.

Йдеться про відео за результатами спілкування Саакашвілі з бійцями одеського батальйону “Шторм”. Глава Одеської облдержадміністрації відвідав бійців на передовій і 14 січня 2016 року виклав у своєму “Фейсбуці” сюжет про те, як він виявляє недоліки в забезпеченні бійців. У кадрі опинилися штабні карти, у бійців-співрозмовників відкриті обличчя, місцевість добре пізнавана тощо.
“Відразу скажу – дуже вразила дисципліна і бойовий дух наших бійців. Тим більше образливі і неприйнятні умови, в яких вони знаходяться на блокпостах.
Після певних вагань вирішив усе ж викласти відео, оскільки це неподобство триває вже більше року і у відповідних служб було достатньо часу, щоб виправити ситуацію”, – написав тоді Саакашвілі.
Додамо, що через кілька днів після цього та телеканалі “1+1”, який активно критикує Саакашвілі, вийшов сюжет, у якому голову Одеської ОДА звинувачували в розсекреченні позицій ЗСУ.
Сюжет був широко цитований російськими сайтами під заголовками типу “Саакашвили обвинили в госизмене”.

“Я думаю, військова прокуратура і контррозвідка повинні дати оцінку. Наскільки мені відомо, Міністерство внутрішніх справ уже почало розслідування“, – зазначив Лисенко.

“Але Саакашвілі може сказати, що знімала інша людина, він-то сам весь час у кадрі. І постраждає відеооператор або той, хто виставив [відео]”, – додав він.

“Дуже добре, коли губернатор цікавиться життям підрозділу. Тільки хлопців, в ідеалі, треба тепер звідти забирати! Тому що вже пішли погрози їхнім родинам від сепаратистів. На кілька статей Кримінального кодексу тягне таке “кіно”. Втім, військова прокуратура порушує справи і розслідує, не заявляючи публічно. А остаточне рішення виносить суд”, – зауважив речник АП.

Лисенко також пояснив, що військова цензура в Україні є, як і головний військовий цензор.

“Але прізвище та звання я не маю права називати”, – додав полковник.

“У кожному з’єднанні служить начальник управління або відділу, який відповідає за збереження військової і державної таємниці. Стежить за тим, щоб в теле- і фотокамери не потрапляли документи з грифом “Таємно”: штабні карти, бойові розпорядження, накази, кодові таблиці для зв’язку, списки особового складу військових частин. Тому що навіть за фінансовою відомістю можна визначити чисельність військовослужбовців”, – пояснив Лисенко.

“Також заборонено показувати апаратуру закритого зв’язку, комп’ютери “самі в собі”, тобто не підключені до мережі машини для обробки секретних даних. Під табу – ходи сполучення між взводними опорними пунктами. Не можна “світити” позиції, звідки ведеться спостереження за ворогом, передислокацію колон”, – наголосив спікер АП.

“Завжди просимо операторів не робити відео з прив’язкою до місцевості: інакше до метра обчислюється розташування об’єкта. У бліндажі, в наметі, в окопі – знімайте, будь ласка. Не завжди можна показувати обличчя військових. Узагалі, “, – розповів він.

“Щоб було зрозуміло: “найбільш вдячні читачі і глядачі українських ЗМІ – аналітики з ГРУ Генштабу Збройних сил і ФСБ Росії. Вони цим майстерно навчилися користуватися для вкидання дезінформації і створення масових психозів. Ми це і в 2014-му, і в минулому році спостерігали”, – додав він.

Читайте також:
“Губернатор” Донеччини “наїхав” на Саакашвілі, який приїхав на Донбас піаритись

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна