ГПУ прозвітувала про тисячу допитаних свідків розстрілу Майдану та підозру 25 “беркутам”

 

Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури закінчило досудове розслідування та 9 лютого направило до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника командира полку міліції особливого призначення «Беркут», підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві, та двох міліціонерів роти спецпризначення «Беркута» за фактом вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів в ході розправи над активістами Майдану в лютому 2014 року.
Про це сьогодні на брифінгу повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк.

За його словами, трьом “беркутівцям” інкримінують скоєння злочинів, передбачених, ч. 3 ст. 365 (перевищення влади та службових повноважень), ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 15, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 (закінчений замах на умисне вбивство), ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій), ч. 2 ст. 262 (заволодіння вогнепальною зброєю) Кримінального кодексу України.

Як повідомляє Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури, слідством встановлено, що вказані колишні співробітники «Беркута» за попередньою змовою групою осіб вчинили терористичний акт, тобто застосували зброю з метою залякування населення, вчинили вбивства 48 осіб та замахи на вбивства 80 осіб під час масових акцій протесту в Києві 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській способом, небезпечним для життя багатьох осіб.

Щодо підозрюваних обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Окрім того, у Святошинському районному суді Києва розглядається кримінальне провадження за обвинуваченням двох колишніх співробітників полку «Беркут» ГУМВС України в
місті Києві у вчиненні вбивств учасників акції протесту 20.02.2014.

Перебувають у розшуку ще 20 колишніх співробітників київського «Беркута», які підозрюються у вчиненні 20 лютого 2014 року вбивств протестувальників, а також 4 особи з числа колишніх керівників МВС України.

“Загалом за причетність до цих подій повідомлено про підозру 25 колишнім працівникам «Беркута» в м. Києві, з яких 23 – бійці і командири спецроти під керівництвом командира цієї спецроти Дмитра Садовника, а також заступника командира полку і командира полку Сергія Кусюка.
Разом з тим, крім безпосередньо виконавців злочину, повідомлено про підозру ще 6 високопосадовцям держави, правоохоронних органів і київської міліції, саме за злочинною вказівкою яких відбувалося вчинення розстрілів 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській”, – зазначив Сергій Горбатюк.

За його словами, для встановлення причетності певних осіб до цих злочинів, які вчинялися на очах усієї країни, зібрання доказів, що дозволять спрямувати обвинувальні акти до суду, і винесення обвинувальних вироків була проведена величезна робота. Лише за цим епізодом було проведено близько 1000 експертиз: судово-медичних, балістичних, трасологічних, судово-хімічних, медико-криміналістичних та інших. Допитано більше 1000 свідків.
На даний час є всі підстави вважати, що підозра цих осіб є обґрунтованою, і обвинувальний акт має бути розглянутий у суді.

За словами начальника управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, робота у цих провадженнях продовжуватиметься – є інші ланки осіб, які тим чи іншим чином передавали вказівки чи сприяли вчиненню цього злочину.

Окрім того, Горбатюк, користуючись нагодою, звернувся до народних депутатів у зв’язку із наближенням дати вступу в силу Закону України «Про державне бюро розслідувань» 1 березня. Враховуючи низку недоліків, які містить цей законопроект і відсутність перехідного періоду, може настати критична ситуація для розслідування “майданівських” справ і справ високопосадовців, слідство просто зупиниться.

Сергій Горбатюк висловив переконання, що це неможливо допустити, і закликав негайно прийняти зміни до цього Закону, відстрочивши його вступ в силу, щоб це не відобразилося негативно на розслідуванні.
Окрім того, за словами представника ГПУ, законопроект потребує детального доопрацювання, щоб ДБР було дієвим і потужним слідчим органом, а не просто мав на меті позбавлення прокуратури функції слідства.

Читайте також:
СБУ показала попсовану зброю, з якої розстрілювали Майдан

Справа про видачу “тітушкам” під час Майдану 400 автоматів МВС пішла до суду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна