Захарченко: “Україна прагне вийти на кордон “ДНР” і Росії? Годі зволікати!”

 

Ватажок “ДНР” Олександр Захарченко заявляє про готовність самопроголошеної республіки до поновлення масштабних бойових дій на Донбасі.
Лідер бойовиків спотворює реальну ситуацію, говорячи про велику кількість провокацій з боку сил АТО та про багаторазове посилення обстрілів “ДНР” з боку ЗСУ. Це може свідчити про підготовку інформаційного фону для переходу в наступ “армії ДНР” за підтримки російських найманців. Особливо з урахуванням того, що останнім часом військова присутність РФ на окупованій частині Донбасу посилилася, як і інтенсивність обстрілів позицій АТО з боку сепаратистів.

Читайте також:
На честь візиту кураторів із Росії бойовики “ЛНР” влаштували “показові виступи”

“Судячи з того, що відбувається, Україна готується до повномасштабної провокації. Це пов’язано з бажанням України вийти на державний кордон “ДНР” і Російської Федерації. Це їх заповітна мрія. Ми чекаємо. Ми готові. Нехай уже визначаються. Скільки можна кота за хвіст тягнути?” –  заявив так званий “глава ДНР” сьогодні на прес-конференції в Донецьку.

Захарченко каже, що “ситуація напружена, кількість обстрілів [з боку сил АТО] зросла не в рази, а в десятки разів”.

“Україна намагається звинувачувати нас, але навіть представники ОБСЄ, яких у лояльності до нас не запідозриш, кричать, що це Україна порушує Мінські домовленості і режим припинення вогню”, – заявив ватажок терористів “ДНР”.

Але слова Захарченка не відповідають дійсності. В офіційному звіті СММ (Спеціальної моніторингової місії) ОБСЄ за 4 лютого йдеться: “Уже другий день СММ фіксує відносно низьке число порушень режиму припинення вогню в Донецькій області”.

Міжнародні спостерігачі перераховують одиничні випадки порушення режиму тиші, зазначаючи з посиланням на СЦКК, що, наприклад, вибух на території “ЛНР” під Станицею Луганською спричинив собака, який активував міну-розтяжку.

При цьому моніторинг висловлювань лідерів “ДНР”, а також зміст сайтів сепаратистів останніми днями засвідчує: бойовики влаштували інформаційний сплеск неабиякої потужності, заявляючи про масові порушення Україною мінських угод та підготовку наступу ЗСУ.

“Безперервні бої під Горлівкою, під обстрілом Ясинувата, Піски, район аеропорту. Україна хоче, щоб ми відкрили вогонь по ним, порушивши мінські угоди. Але ми не будемо порушувати мінські домовленості. Нам вигідно, щоб їх порушила Україна”, – заявив на прес-конференції Захарченко, вдавшись до відвертої брехні принаймні в першому реченні своєї тиради.

Коментуючи заяву представників України про намір запросити на Донбас миротворців ООН, “глава ДНР” категорично відкинув такий сценарій.

“Україна нікого не може запросити, це можемо робити тільки ми, – сказав Захарченко. – Ви знаєте, Україна має дуже великі «хотєлки», вони дуже багато хочуть за все, але нічого в них не виходить. Нехай вони захочуть узгодити з нами зміни в Конституції, узгодити закон про особливий статус. Те, що треба робити, вони не роблять і не хочуть робити. Порошенко повинен знати, що йому не допоможуть вже ні Європа, ні Америка…”

Нагадаємо, представники “ДНР” і “ЛНР” на переговорах у Мінську відкидають пропозиції України щодо умов проведення виборів в окремих районах Донецької й Луганської областей. “ДНР” і “ЛНР” заблокували навіть обмін полоненими, про ще було домовлено в Мінську в середині січня. Натомість є дані, що сепаратисти за підтримки з Москви готують незаконні вибори за власними правилами.

Прес-центр штабу АТО сьогодні оприлюднив таку картину подій в районі лінії зіткнення станом на 18:00:
“Ситуація в районі проведення АТО залишається напруженою. Впродовж дня бойовики 45 разів обстрілювали позиції Збройних сил України.
На початку доби терористи зі стрілецької зброї обстріляли наш опорний пункт в Широкиному. Вдень противник застосував тут гранатомети.
З окупованого Комінтернового терористи вели вогонь по наших позиціях в Гнутовому та Талаківці з мінометів калібру 82 та 120 мм.
У передмісті Донецька з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї ворог обстріляв українські опорні пункти в Пісках. Окрім того, по наших позиціях в Авдіївці та Опитному терористи вели вогонь з мінометів. Укріплення на шахті “Бутівка” противник накривав вогнем з мінометів та гранатометів.
В районі тимчасово окупованої Горлівки по Новгородському та Майорську бойовики вели вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. По Зайцевому ворог застосував міномет”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна