Соцопитування: скільки взяли б БПП, Опоблок і Саакашвілі, якби вибори ВР відбулися зараз

 

Після скандалу з відставкою міністра економічного розвитку Абромавичуса урядова й парламентська криза ще більше загострилися, і ймовірність дострокових виборів до Верховної Ради стала значно вищою, ніж досі.

Зокрема, штабам Блоку Петра Порошенка наказано готуватися до дострокових виборів на вересень. Про це з посиланням на кілька джерел – народних депутатів та працівників штабу БПП – повідомив політолог Тарас Березовець.
Депутат Микола Томенко, який вийшов із фракції БПП, теж говорив в інтерв’ю, що керівники Блок уПорошенка, “Батьківщини” й “Самопомочі” вже почали готувати своїх кандидатів в округах.

Хто пройде до парламенту у випадку дострокових виборів?

Наразі існує одне свіже соціологічне дослідження з цього приводу, яке враховує той факт, що в цій виборчій кампанії вочевидь братиме участь і політична сила Михеїла Саакашвілі.
Нагадаємо, його рух “За очищення” запланував на початку лютого агітаційний тур по Україні, а сам Саакашвілі напевно мав вплив на рішення Абромавичуса про відставку.

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися у січні і в них брала участь партія Саакашвілі, то в парламент потрапили б:

  • Блок Петра Порошенка “Солідарність” – 14,3%
  • Опозиційний блок – 13,5%
  • “Самопоміч – 11,7%
  • Блок Михеїла Саакашвілі – 11,6%
  • ВО “Батьківщина” – 11,6%
  • ВО “Свобода” – 6,9%
  • Радикальна партія Ляшка – 5,5%.

На межі проходження балансує партія олігарха Коломойського “Укроп” – 4,7%.

Такими є результати опитування від соціологічної групи “Рейтинг”.

соц опитування вибори ВР січень 2016

 

Нагадаємо, на виборах ВР у 2014 році голоси в пропорційній частині розділилися так: “Народний фронт” – 22,14% Блок Порошенка – 21,81%, “Самопоміч” – 10,97%, Опоблок – 9,43%, Радикальна партія Ляшка – 7,44%, “Батьківщина” – 5,68%.
Значну частину нардепів БПП провів тоді також по мажоритарних округах.

Тепер “Народний фронт” не набирає навіть 1,5%.

“Із соціології випливає, що перевибори якщо й відбудуться, то лише для того, щоб “кинути” “Народний фронт” Яценюка”, – коментує політичний оглядач Володимир Семків.

Аудиторія соцопитування: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,3%. Терміни проведення дослідження: 14-22 січня 2016 року.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна