Росія готується до нафти по 20 доларів

 

“Газпром” готується що того, що ціна бареля нафти впаде до 20-25 доларів. Російський газовий монополіст  тестує свій бюджет на 2016 рік, виходячи саме з такої вартості цього палива, повідомляє DT.ua.

Про це поінформував інвесторів на зустрічі у Нью-Йорку перший заступник начальника фінансово-економічного департаменту “Газпрому” Ігор Шаталов.

Він нагадав, що на момент підготовки бюджету компанії на 2015 рік у нього була закладена ціна на нафту до 50 доларів, що було “нижче більшості прогнозів аналітиків”. Але “Газпром” на всякий випадок розробив так званий стресовий сценарій і на випадок падіння цін до 35 доларів за барель нафти.

“Зараз ведемо роботу щодо аналізу за ціною в 25 і 20 доларів за барель”, – додав Шаталов.

У його презентації повідомляється, що “Газпром” заклав у бюджет 2016 року середню ціну поставок газу в далеке зарубіжжя у розмірі 199 доларів за тисячу кубометрів (у бюджеті на 2015 рік ця цифра становила 243 долари).

Окремо обговорюється стресовий сценарій із ціною експортних поставок газу в 2016 році до 169 доларів.

Після початку стрімкого зниження цін на нафту заяви керівників нафтогазовидобувних компаній Росії, як і загалом російських речників, були дещо хаотичними.
Так, наприкінці грудня 2015 року гендиректор компанії “Газпром нєфть” Олесандр Дюков в інтерв’ю телеканалу “Россія 24” заявив, що видобуток нафти на традиційних родовищах компанії залишиться рентабельним навіть у тому разі, якщо нафта подешевшає до 15 доларів за барель.

У той же час 27 листопада віце-президент “Лукойла” Леонід Федун зазначав, що для його компанії мінімальний рівень рентабельності видобутку нафти – ціна 25 доларів за барель. А більшість компаній, які розробляють нові проекти, за його словами, стали нерентабельними вже за ціни 90 доларів/барель.

Російський держбюджет на 2016 рік був сформований на основі ціни на нафту до 50 доларів за барель.

На початку січня глава “Сбербанку” Герман Греф сказав, що банк переглянув сценарії на 2016 рік і в своєму плануванні розглядає ціну на нафту в 25 доларів за барель.

Станом на сьогодні, 1 лютого 2016 року, ціна нафти на світових біржах коливалася в межах 35-34 доларів за барель.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна