Партія “Нац. рух Яроша” хоче залучити до себе лібералів, хоча й формує силове крило

 

Нова партія колишнього очільника “Правого сектору” має робочу назву “Національний рух Дмитра Яроша”. Про це сам народний депутат Дмитро Ярош повідомив в інтерв’ю агенції “Ліга”.

Нагадаємо, раніше пропонувалося, щоб нова структура називалася “Люди Яроша”.

Установчий з’їзд нового руху Яроша заплановано на лютий 2016 року. Він матиме політичне й силове крило.

Силове крило – “Українська добровольча армія” – сформують 5-й і 8-й батальйони Добровольчого українського корпусу й медичний батальйон “Госпітальєри”.
Постійний склад 5-го батальйону УДА – 200 осіб, за штатом – 637 осіб. У 8-му баті – 317 осіб, плюс “Госпітальєри” – кілька сотень людей, повідомив Ярош.

Про джерела фінансування своєї нової партії Ярош сказав так: “В першу чергу, дуже розраховуємо на малий і середній бізнес. Для обласних осередків цього буде достатньо. Буквально вчора (розмова відбулася 28 січня) я зустрівся з деякими банкірами, які також виявили бажання взяти участь у організації нового руху. Причому не тільки в якості джерел фінансування, але і як члени майбутньої команди, які здатні будуть створювати якісні законопроекти для банківської сфери, фіскальної політики і так далі”.

Також Дмитро Ярош розповів про кадрову політику партії. За його словами, будуть прийматися люди з незаплямованою репутацією і патріотичними поглядами, і кожен випадок буде розглядатися окремо.

“Нам необхідно поставити фільтр і не допускати співпраці з людьми, які хоч якось у минулому себе заплямували. Рух буде матиме ширшу кадрову базу, ніж “Правий сектор”. Ми хочемо об’єднати людей, які ще не були в політиці, які є патріотами, але вони не обов’язково націоналісти, як було в “Правому секторі”. Хочемо об’єднати патріотично налаштованих націоналістів й націонал-демократів, лібералів та інших. Активно працюємо над залученням у нашу структуру людей, які пройшли війну, в тому числі і моїх друзів з “Правого сектора” та медичної служби “госпітальєрів”, – зазначив лідер руху.

Водночас Ярош розповів: “В основу руху ми все одно внесемо основні постулати ідеології українського націоналізму Степана Бандери, і в цьому немає нічого страшного. Коли людям нормально пояснюєш, у чому полягали ідеї та суть діяльності цієї людини, то все нормально сприймають”.

Стосунки із “Правим сектором”

Поки що Дмитро Ярош формально залишається лідером політичної партії “Праві сектор” і очолює штаб “ДУК “Правий сектор”.

Ярош пояснив, що конфліктів з іншим керівництвом “ПС” у нього не було – були тільки різні погляди на розвиток країни і політичної сили.

“Я так розумію, що всі, хто залишився і не пішов зі мною створювати новий загальнонаціональний рух, всі вони там. Я стежу за усім, що відбувається, і все одно намагаюся їм допомагати, тому що це мої друзі і соратники. Ніяких конфліктів не було, просто у нас різні погляди на розвиток і України, і політичних партій.
У “Правому секторі” все добре, просто мене там вже немає. Хоча я за переконаннями все такий же “правосек”, – сказав Ярош.

“Існують і партія, і громадська організація, і Український добровольчий корпус. Поки ще навіть все на мене зареєстровано, але це формальність”, – додав Ярош.

Нагадаємо, що рух і політична сила “Правий сектор” вже протягом декількох місяців переживають процес переформування. Від “ПС” відокремлюються батальйони й відділення, заявляючи хто про самостійність, хто про входження в інші силові або політичні структури, як Ярош.

Втрати “правосеків” в АТО

Правий секторЗ початку АТО на Донбасі загинули 64 бійців “Правого сектору” й понад 500 були поранені, розповів Дмитро Ярош.

Загалом, за його словами, через добровольчі батальйони – не тільки “ПС” – за час війни пройшло приблизно 50 тисяч осіб.

“Зараз на лінії зіткнення близько 300 осіб “Правого сектору”. В окопах вони зараз не сидять – немає необхідності. Ми виконуємо специфічні завдання. Зокрема, контрснайперські завдання, розвідка. Де вони зараз, не скажу – військова таємниця”, – підсумував Ярош.

Відлуння Мукачева

Члени “Правого сектору”, які переховувалися після перестрілки в Мукачевому 11 липня 2015 року, перебувають у зоні антитерористичної операції, повідомив Дмитро Ярош в інтерв’ю “Лізі”.

“Усього там ховалися близько десяти осіб: двоє здалися, двоє були поранені і теж здалися. Наскільки я поінформований, хлопці, які тоді сховалися в лісі, які не здалися і не були поранені, змогли благополучно й без проблем дістатися до фронту і зараз знаходяться там у складі ДУК. Один з них за цей час трагічно загинув у бою“, – розаовів Ярош.

Провідник політичної партії також уточнив, що це були люди ДУК (військового формування при “ПС”), командиром якого був і є Андрій Стемпіцький:
“Це до нього питання, а не до мене. Я вже просто рятував ситуацію, коли Стемпіцький мені подзвонив і сказав: “Там стріляють з великокаліберних кулеметів”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна