Начальство флоту пояснило п’яний штурм бази в Одесі психологічними наслідками участі в АТО

 

Командування Військово-морських сил ЗСУ назвало “конфліктною ситуацією між військовослужбовцями” п’яний штурм військовими моряками бази ВМСУ в Одесі, проводить службове розслідування та пояснює дії одного з нападників “наслідком участі в АТО”.

Ще 26 січня “наказом командувача ВМС ЗС України віце-адмірала Сергія Гайдука призначено службове розслідування з метою встановлення обставин стосовно конфліктної ситуації між військовослужбовцями ВМС ЗС України у районі Практичної гавані м. Одеса”.
Так флотське начальство відреагувало на розголос надзвичайної ситуації, яка сталася 24 січня з вини п’яних бійців 801-го загону ПДСЗ (окремий загін боротьби з підводними диверсійними силами та засобами, що вийшов до Одеси з Криму). Повідомлення ВМСУ у “Фейсбуці” поширило Міністерство оборони.

Що сталося й при чому тут син командувача

Як повідомляв одеський сайт Dumskaya.net, група п’яних військових влаштувала ДТП, намагалася прорватися на територію Західної військово-морської бази в Практичній гавані Одеського порту, але зустріла опір з боку вартового. У мирному місті серед ночі лунали постріли.

У внутрішній доповіді ВМСУ з цього приводу йшлося:
“Близько 4-ї години ранку 24 січня позашляховик “Міцубісі” з номерами польської реєстрації GA 6966 P зіткнувся в Одесі на вулиці Жуковського з автомобілем “Мерседес”.
Військові моряки, що вийшли з “Міцубісі”, були сильно п’яні і, погрожуючи водієві розправою та зброєю (гранатою), не захотіли викликати поліцію й зникли в невідомому напрямку.

Через кілька хвилин, о 4:10, даний автомобіль з’явився поруч із КПП в Андросівському провулку на в’їзді в Практичну гавань. З нього вийшли двоє чоловіків, один із яких пройшов на територію бази ВМСУ, другоо вартовий не пропустив, так як чоловік був сильно п’яний.

Через кілька хвилин з автомобіля вийшли ще три чоловіки, один з яких за допомогою своїх товаришів переліз через паркан-огорожу об’єкту і, незважаючи на попередження вартового, відкрив ворота КПП. “Міцубісі” рушив у бік причалів.
Вартовий зробив попереджувальний постріл вгору з автомата АК-74, а потім дав чергу по колесах машини.

У цей час до КПП прибув черговий по частині і тривожна група з вартового приміщення. Постраждалих в результаті застосування зброї немає. Близько 4:35 на КПП прибув наряд патрульної поліції в складі двох автомобілів”.

Видання інформувало, що  командування флоту проводить службове розслідування обставин подіїо, командири “диверсантів” відповідальності поки не понесли, одночасно робляться спроби не допустити витоку інформації в пресу.

Морський піхотинець Тарас Чмут у свою чергу повідомив у “Фейсбуці”: “Очікувана “непокараність”, на яку покладалися військові, коли проривалися на військову базу, базується на їх хорошій дружбі з сином командуючого ВМС Євгеном Гайдуком, який проходить службу у цьому загоні, а зараз знаходиться у Канаді на 5-місячних мовних курсах підготовки (як же добре бути сином командуючого у нас на флоті:)))
Ця ситуація вкотре відображає той бардак, який відбувається у наших Військово-морських силах і необхідність якнайшвидшого звільнення командуючого – контра-адмірала Сергія Гайдука та серйозних кадрових чисток серед його оточення”.

Пояснення й стягнення

Командування Військово-морських сил у заяві для ЗМІ в свою чергу намагається знайти пояснення поведінці моряків в Одесі.
“У ході розслідування стало відомо, що одним із військовослужбовців, які вчинили правопорушення, є учасник антитерористичної операції на сході України, який має бойове поранення та врятував не одне життя побратимів на полі бойових дій, – читаємо в повідомленні ВМСУ. Водночас далі йдеться: – Це не виправдування – це сувора реальність, з якою, на жаль, все частіше зіштовхуються ЗС України. Саме тому військовослужбовці-учасники АТО, які отримали морально-психологічне навантаження, потребують реабілітації, у тому числі пропагування здорового способу життя. Не все виходить відразу, але ми над цим працюємо”.

Командування ВМСУ зазначає: “За подібні вчинки військовослужбовці несуть відповідальність як дисциплінарну, так і матеріальну. Адже відповідно до Тимчасового порядку встановлення розміру щомісячної премії військовослужбовцям ЗС України, затвердженого наказом МОУ від 26.01.2016, за вживання спиртних напоїв військовослужбовець позбавляється премії у повному обсязі”.

Флотське начальство “вживає необхідних заходів щодо своєчасного інформування особового складу, підтримання стану військової дисципліни та профілактики правопорушень тощо на кораблях та у військових частинах національного флоту”.

“Службове розслідування проводиться відповідно до вимог Дисциплінарного статуту Збройних сил України та Інструкції про порядок проведення службового розслідування у ЗС України, затвердженої наказом МОУ від 15.03.2004 №82. За результатами службового розслідування будуть прийняті відповідні правові рішення”, – зазначається в повідомленні.

Читайте також:
Пияцтво в АТО: “аватар” викопав собі в’язницю, але зумів налигатися й там

Головний військовий прокурор: три полки в АТО загинули не в боях – через пиятику тощо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна