Польський телеканал звільнив працівника за вибачення перед російським міністром. ВІДЕО

 

Польський канал TVP звільнив продюсера Марека Чункевича, який перепросив міністра культури Росії Володимира Мединського за поведінку ведучої інформаційної програми Марії Пшеломєц, повідомляє Rzeczpospolita.
Телеканал підкреслив, що вибачення продюсера не є офіційною позицією каналу.

Мединський приїхав до Польщі 27 січня, в Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Він виступив на TVP в програмі “Студія Схід” (Studio Wschód).
Темою розмови Мединського з ведучою Пшеломєц стали пам’ятники радянським солдатам у Польщі, зокрема ліквідація пам’ятника генералу Іванові Черняховському в місті Пеньонжно.

Міністр культури РФ Володимир Мединський у польській програмі "Студія Схід"

Міністр культури РФ Володимир Мединський у польській програмі “Студія Схід”

Марія Пшеломєц, жорстко опонуючи Мединському, сказала, що Черняховський причетний до вбивства командування Армії крайової. Міністр заявив, що генерал нікого не розстрілював, але журналістка відповіла, що Черняховський убив її дідуся.

Мединський попросив ведучу уточнити, чи особисто радянський генерал із пістолета вбив її родича.
“Ні, арештував його в Бєднікках. Пане міністре, на жаль, наш час сплив”, – підсумувала інтерв’ю Пшеломєц.

Перед тим журналістка покартала російського урядовця також за те, що на місці смоленської катастрофи, де в 2010 році загинув президент Польщі Лех Качинський та багато польських державних діячів, ще не стоїть пам’ятник її жертвам.

Після виходу інтерв’ю продюсер Чункевич надіслав до російського посольства в Польщі листа з вибаченнями, які він попросив передати міністрові Мединському.

“Мені дуже неприємно після вчорашнього інтерв’ю. Прошу прийняти мої вибачення. Ми підготували все настільки добре, наскільки можемо, і з добрими намірами. На жаль, людські слабкості нам непідвладні. Для нас це застереження, що редакційний контроль має бути ефективнішим. Поліпшення двосторонніх відносин не повинно так виглядати. Прошу передати мої слова панові міністру”, – цитує Russia Today лист продюсера від 29 січня.

Маріуш Піліc, голова польської Телевізійної інформаційної агенції, заявив, що лист Чункевича не відображає офіційну позицію TVP. Чиновник повідомив про ухвалене рішення розірвати контракт із продюсером.

Після повідомлення про звільнення Марека Чункевича міністерство культури Росії запропонувало йому роботу, поінформувало агентство “Інтерфакс” з посиланням на прес-секретаря Мединського Єлизавету Анісімову.

“Міністерство культури Російської Федерації запропонувало варіант працевлаштування продюсеру Мареку Чункевичу, звільненому з польського каналу TVP. Директор Російсько-польського центру діалогу і згоди Юрій Бондаренко вже висловив готовність взяти Марека Чункевича на позицію експерта”, – сказала Анісімова.

Речниця підкреслила, що міністерство вважає дії польського каналу “порушенням свободи слова і цинічним проявом цензури”.
Міністр Мединський додав, що прийняв вибачення Чункевича і не має претензій до каналу.

Пізніше Чункевич відмовився від запропонованої росіянами роботи.

Пам’ятник генералу армії СРСР Івану Черняховському (уродженцю Черкащини) був встановлений на початку 1970-х років у місті Пеньонжно на місці загибелі воєначальника.
Польський інститут національної пам’яті ставив біля монумента інформаційний стенд, що негативно характеризує дії Черняховського під час ІІ Світової війни. 31 січня 2014 року міська влада постановили знести статую, заявивши, що у них немає грошей на утримання пам’ятки. Міністерство закордонних справ Росії засудило знесення пам’ятника, але монумент демонтували у вересні 2015 року.
Польські історики наголошують, що Черняховський несе персональну відповідальність за арешт і депортацію більше шести тисяч солдатів Армії крайової.

Володимир Мединський (уродженець м. Сміла Черкаської області) – міністр культури Російської Федерації з 2012 року, доктор політичних та історичних наук.
Депутат Державної думи IV і V скликань, член генеральної ради партії “Єдина Росія”.
Відомий багатьма контраверсійними та великодержавними заявами.

До призначення міністром Мединський був найбільше відомий книжками із серії “Війна. Міфи СРСР 1939-45 років”, яку російський історик Олексій Ісаєв назвав “агітацією і пропагандою”.
В Україні, як і в Польщі, Мединського звинувачують у перекручуванні історичних фактів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна